Autorem wpisu jest: nawidelcu.pl

Wraz ze zbliżającą się porą letnią wybieramy potrawy lżejsze, zachęcające nie tylko zapachem, ale i kolorami. Zdecydowanie warto korzystać z bogactwa owoców i warzyw, które pozwalają nam odżywiać się zdrowo, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Makaron penne z brokułami to doskonały pomysł na lekki i pożywny posiłek konsumowany zarówno w trakcie, jak i po pracy.

 

Składniki:

2 brokuły
pół paczki makaronu penne
20 dag szynki wędzonej
ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki parmezanu
10 dag żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę, ser kroimy na drobne kawałki. Gotujemy penne, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Ze śmietany, jogurtu oraz czosnku przygotowujemy sos. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ostudzone penne łączymy z ugotowanymi brokułami, szynką serem oraz przygotowanym sosem. Po nałożeniu na talerz posypujemy parmezanem.

 

Foto:  Jacek Heliasz (heliasz.com)