Wraz ze zbliżającą się porą letnią wybieramy potrawy lżejsze, zachęcające nie tylko zapachem, ale i kolorami. Warto korzystać z bogactwa owoców i warzyw, które pozwalają nam odżywiać się zdrowo, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Makaron penne z brokułami to doskonały pomysł na lekki i pożywny posiłek konsumowany zarówno w trakcie, jak i po pracy.

Makaron – uniwersalne danie na lato

Polacy uwielbiają makaron. Chyba w każdym domu jest on przyrządzany przynajmniej raz w tygodniu i ma to swoje przyczyny! Po pierwsze przygotowanie dań na bazie makaronów nie stanowi wyżyn kulinarnych umiejętności i nawet zwykły laik potrafi ugotować dobry makaron. Owszem, jak w każdej sytuacji zdarzają się ewenementy, ale teraz na rynku są takie makarony, które wystarczy zalać gorącą wodą. Chociaż niejeden Włoch rwie włosy z głowy na myśl o gotowych makaronach i to jeszcze zalewanych wrzątkiem, Polacy bardzo je doceniają. Poza tym makaron idealnie sprawdza się w ciepłe letnie dni, bo możemy go konsumować na mnóstwo sposobów – zarówno na słono, jak i na słodko. Jedyne ograniczenie stanowi tutaj nasz a wyobraźnia i ewentualny Włoch, który może stanąć na naszej kulinarnej drodze. Włoska kuchnia narzuca pewne reguły wobec dań makaronowych, jednak Polska wyobraźnia zdecydowanie te zasady łamie. Jemy makarony na słodko, zapiekane, w formie instant, czy w towarzystwie… gotowego pesto!

Przepis na makaron penne z brokułami

Makaron penne z brokułami to doskonały pomysł na letni obiad. Czas przygotowania tego dania jest błyskawiczny, a zapach skusi nawet największego niejadka. Taki makaron można przygotować naprawdę różnorodnie – znajdziemy fanów penne w sosie serowym, śmietanowym, albo z dodatkiem kurczaka, czy tofu. Makaron z brokułami można wzbogacić także dodatkiem bekonu lub wręcz przeciwnie – ograniczyć ser i inne kaloryczne składniki, dzięki czemu danie będzie bardziej dietetyczne.

Składniki – penne z brokułami (wersja mniej fit)

Składniki:

Czas przygotowania

30 minut

Liczba osób

4

Przygotowanie:

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody  na ok. 3 min. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Cebule i czosnek obieramy – cebulę kroimy w kostkę, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule i smażymy, aż osiągnie złoty kolor. Gdy cebula będzie dobrze zeszklona, dorzucamy czosnek oraz brokuł. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie ścieramy parmezan na tarce. Zawartość patelni dokładnie mieszamy przez kilka minut w tracie podgrzewania. Na koniec dolewamy śmietanę (zahartowaną), doprawiamy solą, pieprzem i parmezanem. Ugotowany makaron odcedzamy na sicie, zostawiając ok. pół szklanki. Wodę po gotowanym makaronie łączymy z sosem – jeśli jest za gęsty, dolewamy więcej wody. Ostudzone penne łączymy z przygotowanym sosem. Po nałożeniu na talerz posypujemy parmezanem i ozdabiamy świeżą bazylią.

 

 

Szukasz inspiracji na letnie posiłki? Mamy dla Ciebie top 3 przepisy na lato, które musisz znać!