Partnerem wpisu jest L’Entre Villes

Wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Piękne wnętrza i obsługa na najwyższym poziomie. Restauracja, bistro, club privee, winiarnia. Restauracja L'Entre Villes w Sopocie - miejsce, która wyróżnia się na bogatej mapie Trojmiasta. Słynie z doskonałej kuchni oraz ogromneg...

Winnice Świata to kolejny projekt restauracji L'Entre Villes z cyklu Kitchen Art With The Greatest. Celem spotkań jest degustacja win z całego świata, połączona z degustacją dań z danego regionu.

Tym razem organizatorzy udali się do Hiszpanii wraz z czołowym, trójmiejskim sommelierem Tomaszem Kalenikiem. Sam prowadzący mówi o wydarzeniu:

„Winnice Świata to projekt ukazujący różnorodność win danego państwa w połączeniu z potrawami. Tym razem wybór padł na Hiszpanię, czyli jednego z największych producentów win na świecie. Myślę że każdy kto pojawił się na tym spotkaniu i pojawi się w przyszłości będzie bardzo pozytywnie zaskoczony."

Zdjęcie osób

Wybór padł na musujące wino tworzone metodą szampańską czyli Cava. Po delikatnym wstępie ruszyła defilada wyjątkowych win. Bodega Ossian Quintaluna 2014, biodynamiczne verdejo z krzewów 140-200 lat, następnie Óscar Tobia Daimon Blanco 2016 – biała Rioja fermentowana w beczce z 15% białego tempranillo z przyciągającymi wzrok kocimi oczami na etykiecie. Czerwień reprezentowały dwa wina. Pierwsze, Aalto 2014 z Ribera Del Duero stworzone przez jednego z najsłynniejszych enologów Mariano Garcia i uznane w styczniu tego roku przez dziennikarzy winiarskich winem Hiszpanii 2017. Całość zwieńczył Marques De Terran Reserva De Familia z 2008 roku.

Zdjęcie osób

Do win dobrane zostały typowe potrawy hiszpańskie czyli m.in. paela przygotowana przez sous chefa restauracji Grzegorza Marzejon. Potrawa ta cieszyła się największym zainteresowaniem, a pochwałom nie było końca.

Całość wydarzenia dopełnił fenomenalny pokaz tańca flamenco oraz muzyka na żywo w wykonianiu gitarzysty Pawła Kasprzewskiego.

„Cieszymy się, że nasza inicjatywa cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Staramy się, aby każdy organizowany event spełniał wszystkie, nawet niewypowiedziane, oczekiwania gości. Staramy się wprowadzać elementy zaskoczenia oraz przewidzieć co prócz doboru win i dań wpłynie na stworzenie wyjątkowej atmosfery” - mówi event manager restauracji Monika Leśniak.

Jeden z gości zdradził nam: „Nigdy nie brałem udziału w takim wydarzeniu. Słyszałem, że te degustacje mają działać na wszystkie zmysły i muszę przyznać, że tak rzeczywiście było. Na pewno pojawimy się na kolejnym spotkaniu”.

Kolejna odsłona cyklu Winnic Świata już 27 września! Tym razem organizatorzy zabiorą nas do Francji. W podróż po tym wyjątkowym kraju uczestnicy ruszą z dwukrotnym Vice-Mistrzem Polski Sommelierów – Pawłem Białęckim.

Zdjęcie osób