23 listopada w L'Entre Villes odbyło się oficjalne otwarcie, trwającego 3 dni, eventu „Kuchnia Austriacka to nie tylko sznycel wiedeński!”. Po raz pierwszy sopocka restauracja otworzyła swoje drzwi dla kuchni tego regionu Europy zapraszając wyjątkowego gościa – chefa Michaela Grubauer, który pracuje w jednym z popularnych hoteli w Austrii.

Kitchen Art With The Greatests
Głównym celem eventu było zapoznanie gości z różnorodnością smaków kuchni austriackiej, która niestety najczęściej kojarzy się jedynie ze sznyclem wiedeńskim. Niewątpliwie sznycel wiedeński był jednym z dań, którego tego dnia oczekiwali goście i…nie zawiedli się! Jednak nie był to koniec niespodzianek. Trzydniowe menu obfitowało w wiele niespodzianek m.in. słodkości, które zauroczyły gości: tradycyjny Tort Sachera, strudel jabłkowy z sosem waniliowym czy też klasyczne wiedeńskie naleśniki z dżemem morelowym. Dużym zainteresowaniem cieszył się również nazwany przez chefa kuchni „Garnek Zupy” czyli orygnalna zupa austriacka na mięsie wołowym. W menu każdy znalazł coś dla siebie! Gościem specjalnym wydarzenia był Konsul Republiki Austrii w Gdańsku– Marek Kacprzak.

Jeden z gości zdradził nam:

Nigdy nie miałem okazji skosztować żadnej z potraw kuchni austriackiej, ale muszę powiedzieć, że jest niezwykle smaczna i chyba odrobinę podobna do naszej, polskiej. Najbardziej smakował mi sznycel oczywiście, ale mojej wybrance to desery skradły serce!

Kitchen Art With The Greatests

Pomimo, że polska kuchnia w ostatnich latach rozwijała się niesamowicie dobrze, nadal jesteśmy zainteresowani tym jak radzą sobie inne kuchnie narodowe, np. jaka jest tajemnica wybitnego smaku oryginalnego sznycla wiedeńskiego, który ma światową społeczność fanów, jak smaczne są austriackie słodkie desery, także Kaiserschmarren i Palatschinken i jaka historia kryje się za nimi. Ta niezwykła wymiana wiedzy będzie przez nas kontynuowana. Dlatego właśnie zapraszamy do nas kucharzy z całego świata, którzy odwiedzając nas, prezentują swoje specjały naszym kucharzom i gościom Restauracji – mówił współwłaściciel restauracji L’Entre Villes w Sopocie Wolfgang Dockerill.

Program wspierany przez Have It Wear It.

Wydarzenie odbyło się w ramach projektu, któremu patronuje portal nawidelcu.pl „Kitchen Art with The Greatest”.