W czwartkowy, listopadowy wieczór restauracja La Tavola zaprasza wszystkich miłośników wykwintnych i aromatycznych win na kolację degustacyjną. Szef kuchni przygotuje na ten dzień coś specjalnego - dania z truflami, które są najdroższymi grzybami świata.
La Tavola - restauracja z włoskimi korzeniami
La Tavola to restauracja z ogromną pasją do kuchni włoskiej. Znajduje się w samym sercu nowoczesnego osiedla Bażantowo w Katowicach. W menu znajdziemy wykwintne przystawki, tradycyjne dania kuchni włoskiej, a także desery przygotowywane z prawdziwą finezją. W restauracji możemy spróbować dań z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego, które przygotuje dla nas rodowity włoski kucharz.
Kolacja degustacyjna
W czwartkowy, listopadowy wieczór restauracja La Tavola zaprasza na kolację degustacyjną w towarzystwie najlepszych oraz cenionych na świecie win. To doskonała okazja, aby sprawić niespodziankę swojej drugiej połówce, spędzić miło czas i skosztować dań spod ręki włoskiego kucharza.
Szef kuchni na ten dzień przygotuje specjalne menu w dwóch wersjach – klasycznej oraz rybnej. Jego głównym składnikiem będą białe oraz czarne trufle, czyli produkty, o których od lat krążą legendy. Są najdroższymi grzybami świata, uchodzą za prawdziwy rarytas i choć nie zachwycają swym wyglądem, ich smak wpisuje się w gusta największych koneserów. Wszystko to zasługa niepowtarzalnego aromatu, który potrafi nadać wyrazistości każdemu, nawet najprostszemu daniu. Kolacja degustacyjna w La Tavola to idealna okazja, aby osobiście się o tym przekonać!
Serata con il tartuffo bianco e nero e le storie di vino
Wieczór z białą i czarną truflą oraz winem
White and black truffle evening with wine story
MENU DEGUSTAZIONE (KLASYCZNE)
PRZYSTAWKA:
Tortino di e timo con fonduta di asiago DOP e Tartufo Bianco
Torcik z tymianku i ziemniaków z serem Asiago (di Origine Protetta) i białą truflą
*
PIERWSZE DANIE:
Risotto mantecato allo stracchino con tuorlo confit e tartufo bianco
Risotto z serem Strachino i żółtkiem confit z białą truflą
*
Wino: Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling 2016 (Mozeta, Niemcy)
*
DANIE GŁÓWNE:
Carpaccio di vitello e salvia, all’italiana demi glace e tartufo bianco
Cielęce carpaccio z szałwią, demi glace i białą truflą
*
Wino: Cuvèe Alexandre Merlot 2013 (Colchagua Valley, Chile)
*
DESER:
Crem brule’ cacao e amaretto
Crème brulee z kakao i amaretto
*
MENU DEGUSTAZIONE PESCE (RYBNE)
PZYSTAWKA:
Insalata di piovra, cozze e patate e tartufo nero
Sałatka z ośmiornicy, małży i ziemniaków z czarną truflą
*
PIERWSZE DANIE:
Raviolo con scampi e ricotta, burro fuso e tartufo bianco
Raviolo z krewetkami i ricottą oraz masłem i białą truflą
*
Wino: Rizzardi Soave Classico DOP 2017
*
DANIE GŁÓWNE:
Tagliata di tonno al timo con fumetto di pesce al. Tartufo su letto di verdurine croccanti, carota zucchina cavolo rapa e tartufo bianco e nero
Stek z tuńczyka z tymiankiem na rybnej chmurce z truflą oraz na chrupiących warzywach (cukinia, marchew, kalarepa) z truflą białą i czarną
*
Wino: Lapostolle Cuvèe Alexandre Chardonnay 2013 (Casablanca Valley, Chile)
*
DESER: Crem brule’ cacao e amaretto
Crème brulee z kakao i amaretto
*
Aperitif: Montelvini Prosecco Extra Dry DOC (Vento, Włochy)
W sprawie szczegółów i rezerwacji biletów, zachęcamy do kontaktu telefonicznego: +48 32 603 60 64