Jak co roku, 14 lutego miliony par na całym świecie będą świętować międzynarodowy dzień zakochanych. Zastanawiasz się, jak w swojej restauracji zorganizować udaną kolację walentynkową i jakie dania zaserwować swoim gościom, aby poczuli niepowtarzalny klimat święta miłości?

Drobny upominek, np. w postaci pudełka czekoladek czy bukietu czerwonych róż, a do tego romantyczna kolacja tylko we dwoje – to wciąż jeden z najpopularniejszych scenariuszy na świętowanie Walentynek w towarzystwie ukochanej osoby. Z tego też względu, szefowie kuchni stają przed dużym wyzwaniem, jakim jest organizacja kolacji walentynkowej i skomponowanie menu na Walentynki.

Menu na Walentynki – postaw na afrodyzjaki

eśli planujesz zorganizować w swojej restauracji niezapomnianą imprezę walentynkową, koniecznie pamiętaj o tym, aby w karcie dań nie zabrakło afrodyzjaków. Zadbaj o to, aby w menu na Walentynki znalazły się m.in. takie produkty jak:

  • awokado,
  • banany,
  • gruszki,
  • owoce morza.

Aby nadać potrawom wyjątkowy smak i aromat, postaw również na takie afrodyzjaki jak: chilikardamonrozmaryn czy wanilia i czekolada. Naturalne afrodyzjaki w takim wydaniu mają wiele zalet: nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale też znakomicie pobudzają organizmdodają energii i pozytywnie wpływają na samopoczucie. Umiejętnie wykorzystane w walentynkowym menu, wprowadzą Twoich gości w przyjemną atmosferę i romantyczny nastrój, sprzyjający wspólnemu celebrowaniu Dnia Zakochanych. Właściwa konsystencja i wyśmienity smak dań, ich struktura oraz ciekawa tekstura wspaniale podkreślą wyjątkowy charakter kolacji.

Dania na Walentynki – łączenie kuchni

Kolacja walentynkowa to doskonała okazja do tego, by zaskoczyć gości wyszukanymi potrawami w niebanalnym wydaniu. Warto zaserwować im np. rozgrzewający i aromatyczny bulion azjatycki z dużą ilością ostrych przypraw, makaron z mulami oraz wykwintnym sosem na bazie białego wina i estragonu. Na deser zaś podaj tartaletki z musem z aż 3 afrodyzjakami: awokado, czekoladą i chili.

Czy wiesz, że…

w Kolumbii za afrodyzjak uchodzą mrówki, w Hiszpanii – muchy hiszpańskie, zaś w Japonii – fugu (znana również jako rozdymka – ryba, która nieumiejętnie podana jest śmiertelnie trująca ze względu na tetrodotoksynę)? Innym, równie dobrym, a zarazem bardzo modnym pomysłem na kolację walentynkową jest połączenie kuchni europejskiej i azjatyckiej. W takim przypadku możesz zaserwować np. smażone szparagi teriaki z szynką parmeńską kruchymi sałatami i parmezanem czy praliny czekoladowe z chilli i tajską bazylią.

Więcej informacji znajdziesz na: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy.html.