Autorem wpisu jest: Sudety IT – Status

Ełckie eliminacje X Mistrzostw Polski w Grillowaniu odbyły się w zielonej, parkowej części gościnnego Hotelu Rydzewski, podczas obchodów „Dni Ełku". Tradycyjnie imprezę prowadził Wojtek Heliński, który rozgrzewał zawodników do walki, a publiczniość do kibicowania.

Przygotowane prze drużyny potrawy oceniane byly zwyczajowo prze dwie ekupi jurorów. W skład jury profesjonalnego weszli: Jacek Szczepański – doradca kulinarny, v-ce Mistrz Europy w Grillowaniu z 2001r., współpracownik Radia „ESKA", Bożena Grzegorczyk – Szefowa kuchni Hotelu Rydzewski oraz v-ce Mistrzyni Grillowania z 2007 r., Adrian Zalewski – Mistrz Polski w Potrawach z Pstrąga z roku 2008 – Hotel RELAKS z Karpacza, Jakub Artur Mentel – szef kuchni PORTA 13 w Warszawie, Artur Gajda – właściciel Restauracji grillowi GOOD FOOD z Białegostoku. Jury degustacjyjne tworzyli: Artur Urbański – wice prezydent Ełku, Joanna Szaciło – ZM Animex, Rafał Olbryś – ZM Animex, Kamil Szaciło – ZM Animex, Danuta Stanecka – Hotel Rydzewski, Marek Lewandowski – Hotel Rydzewski.

Po skosztowaniu wszytskich przygotowanych potraw i po burzliwej dyskusji wydano werdykt:

w kategorii „AMATOR" I miejsce zdobyła ekipa Ełku w składzie: Ewa Misztal i Anna Grzegorczyk, II miejsce przypadlo Adrianowi Decowi i Marcinowi Ryszkiewiczowi „Smaczni Białystok".

w kategorii „PROFESJONALISTA": I miejsce zdobyli weterani grillowania i zdobywcy wielu tytułów Wojciech Charewicz i Maciej Gosiewski z "Gazety Olsztyńskiej", II miejsce – restauracja „Kuźnia Smaku" z Ełku, III miejsce – utytułowana w różnych konkursach „Tatarska Jurta" z Kruszynian w składzie: Dżanneta Bogdanowicz, Anna Szeremietiew, Mirosław Bogdanowicz.

Wszyscy otrzymali puchary, pamiątkowe dyplomy oraz cenne nagrody od Firmy sponsorującej Zakładów Mięsnych ANIMEX, ale przede wszystkim przepustkę do udziału w FINALE X Mistrzostw Polski w Grillowaniu w Rawiczu 30 sierpnia 2008r.

Eliminacje odbyły się 29 czerwca 2008 roku w Ełku.