Wielkanoc oraz ciepłe, wiosenne dni nadchodzą wielkimi krokami. Oprócz sezonowych porządków, warto pomyśleć także nad wielkanocnym menu.

Tradycje wielkanocne w wielu krajach znacząco różnią się od siebie. W Polsce przede wszystkim kojarzą się nam z Palmą Wielkanocną ozdobioną baziami oraz bukszpanem, a także z jedzeniem – sobotnią święconką i niedzielnym, uroczystym śniadaniem.

Święta wielkanocne to także żurek, w każdej rodzinie przygotowany na swój własny, pyszny sposób.

W dawnych czasach żurek spożywany był przez cały Wielki Post. Była to jednak wersja light – bez białej kiełbasy ani innych, mięsnych dodatków. Nie miał on tego wyrazistego smaku, jaki znamy obecnie, tym samym zaprzestano dość szybko jego spożywania. Podawany był jako pierwsza potrawa śniadania wielkanocnego jako symbol zakończenia Wielkiego Postu. Oznaką świętowania Zmartwychwstania Pańskiego był tradycja… “pogrzebu żurku” – czyli po prostu, jego wylewanie.

 

A jak jest dziś?

Wielkanocne tradycje przez lata zmieniły się. Obecnie na stołach wielkanocnych  żur zajmuje główne miejsce. Uznawany za wykwintną zupę dla smakoszy, stanowi rarytas kulinarny. Stał się jedną z tradycji wielkanocnych w Polsce.

Ten żur, to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Pachnie mocno wędzonką i majerankiem, jest kwaśny i aromatyczny. Mocno rozgrzewa i wspaniale podkręca apetyt!

Wielkanocny żurek

Składniki:

Czas przygotowania

45 min minut

Liczba osób

6 - 8

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, wkładamy ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i całą białą kiełbasę i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy na dowolnej wielkości kawałki, podobnie jak czosnek. Boczek kroimy na niezbyt drobną kostkę (wielkości ok. 1 cm)

Na łyżce oleju podsmażamy przez chwilę cebulkę, dodajemy boczek i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zacznie być szklista. Pod koniec smażenia dodajemy na kilka chwil posiekany czosnek.

Cebulkę z boczkiem dodajemy do zupy i wyciągamy kiełbasę. Wywar gotujemy przez 10 min, w tym czasie kroimy ugotowana kiełbasę na drobne kawałki i mieszamy bardzo dokładnie śmietaną z łyżką mąki.

Do ugotowanej zupy wlewamy zakwas, następnie do mieszanki śmietany z mąką wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i ponownie mieszamy. Dodajemy do zupy razem z majerankiem, solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Podając przygotowaną zupę, do talerzy możemy dodać wkładkę w postaci wcześniej ugotowanej białej kiełbasy oraz ugotowane na twardo jajka – wszystko zależy od tego, co lubimy.

Gwarantujemy, że z tak przygotowanym żurkiem nie odejdziecie szybko od stołów!