Niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez mięsnych potraw. Tymczasem istnieje wiele wege zamienników tradycyjnych dań, idealnych na świąteczny stół. Bezmięsne posiłki mogą być naprawdę różnorodne.

Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na wielkanocne dania wegetariańskie – pyszne i proste w przygotowaniu!

Wegetariański żurek nie tylko dla wegetarian

Żurek jest podstawą wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. Osoby, które nie jedzą mięsa bądź nie przepadają za klasyczną wersją potrawy z białą kiełbasą, nie muszą rezygnować z tej pysznej, aromatycznej zupy.

Jeżeli chcesz przygotować wegetariański żurek na Wielkanoc, ugotuj wywar warzywny, dodaj tradycyjny zakwas z mąki żytniej, a mięso zastąp wędzonym tofu. Zupę przypraw obficie czosnkiem i suszonym majerankiem, a następnie dodaj chrzan.

Kolejną ciekawą opcją wegetariańską jest żurek bezmięsny przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków (zamiast naturalnego zakwasu). Sok ten jest bogatym źródłem m.in. witamin z grupy A, C, E, K i z grupy B, potasu, żelaza, magnezu, wapnia i cynku. Zawiera również cechujący się działaniem probiotycznym kwas mlekowy – działa pozytywnie na florę bakteryjną jelit, a dodatkowo wspomaga odchudzanie. Żurek na bazie wody z kiszonych ogórków jest więc nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Świetną propozycją, nie tylko dla wegetarian, jest bezmięsny żurek z pieczonymi ziemniakami i jajkiem. Przygotuj tradycyjny wywar warzywny z marchwi, selera, pora, czosnku, cebuli i dodaj do niego liści laurowe, ziele angielskie, kilka grzybów oraz sól. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę. W międzyczasie upiecz w piekarniku ziemniaki (obtoczone w oleju i ziołach). Ugotowany bulion przecedź przez sito, wlej do niego zakwas i podgrzej całość. Na koniec dodaj łyżeczkę chrzanu, szczyptę wędzonej papryki oraz sól i pieprz. Wielkanocny żurek podawaj z pieczonymi ziemniakami i połówkami jajka.

Aromatyczny, bezmięsny żurek jest znakomitą propozycją na śniadanie wielkanocne dla wegetarian, ale również dla osób, które lubią poznawać nowe smaki. Przygotowując potrawy, zwracaj uwagę na jakość wykorzystywanych przez ciebie produktów. Sięgaj po zdrowe i wartościowe artykuły, takie jak świeże warzywa pochodzenia krajowego oraz jaja z chowu ekologicznego, dostępne w sklepach Carrefour i na Carrefour.pl.

Pasztet z cukinii lub soczewicy – doskonała alternatywa dla mięsnego dania

Pasztety, przyrządzane z drobiu, cielęciny, wołowiny, cieszą się niesłabnącym powodzeniem, zwłaszcza w okresie świątecznym. W ostatnich latach popularność zdobywają również przepisy na wielkanocne pasztety wegetariańskie i wegańskie. Do przygotowania bezmięsnej wersji tej potrawy często wykorzystuje się nasiona roślin strączkowych, np. soję, fasolę, soczewicę czy ciecierzycę. Są one bogate m.in. w błonnik pokarmowy, białko, zdrowe tłuszcze, witaminy (zwłaszcza z grupy B), a także żelazo, cynk, potas, magnez, wapń. Ciekawą propozycją jest pasztet z soczewicy z pistacjami. Jego przyrządzenie rozpocznij od ugotowania 100 g soczewicy zielonej i 100 g soczewicy brązowej do miękkości w lekko osolonej wodzie oraz 100 g kaszy jaglanej, która zapewni potrawie odpowiednią strukturę i atrakcyjny wygląd. Następnie usmaż na patelni 2 cebule, dodaj do niej 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie, a kolejno kaszę jaglaną, soczewicę i łyżeczkę lnu (rozpuszczonego w 3 łyżkach wody). Całość zmieszaj i dopraw: 3 łyżkami sosu sojowego, solą, pieprzem i szczyptami: gałki muszkatołowej, wędzonej papryki, lubczyku, kuminu. Zblenduj wszystko na gładką masę, dodaj do niej 70 g obranych pistacji, po czym umieść masę w formie do pasztetu. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Jako podstawę wielkanocnego pasztetu wegetariańskiego możesz wykorzystać także cukinię lub kalafior. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste – sprowadza się do upieczenia masy składającej się z warzyw, kaszy jaglanej (lub manny) i aromatycznych przypraw.

Bezmięsne pasztety są zdrowe i smaczne – to idealna opcja na śniadanie wielkanocne dla wegetarian i nie tylko! Te warzywne potrawy cieszą się uznaniem także wśród osób, które na co dzień jadają mięso. Więcej inspiracji na bezmięsne pasztety znajdziesz w zakładce Przepisy na Carrefour.pl!

Kolejne inspiracje kulinarne na wegetariańską Wielkanoc

Dobrym zamiennikiem mięsa jest tofu. Potnij je w duże plastry, dopraw ulubionymi przyprawami, obtocz w mące, bułce tartej i jajku i smaż jak kotlety schabowe. W podobny sposób przygotujesz kotlety z kalafiora, a także z boczniaków. Kolejną opcją jest przyrządzenie kotletów jajecznych – wystarczy zetrzeć na tarce ugotowane jaja, a następnie dodać do nich żółty ser, cebulę, wybrane przyprawy i bułkę tartą. Wszystkie wspomniane kotleciki można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno – to potrawa, która sprawdzi się jako przekąska na wegetariańskim śniadaniu wielkanocnym, ale także jako dodatek do świątecznego obiadu.

Świetnymi pomysłami na wielkanocny posiłek są także: wegetariańskie leczo, wegański bigos – z dodatkiem wędzonych śliwek, suszonych jabłek i boczniaków, roladki z bakłażana – z ryżem w sosie pomidorowym czy gulasz z mięsa sojowego.

Przygotowanie tradycyjnych potraw wielkanocnych w wersji wege nie jest skomplikowane. Dania wegetariańskie, nawet te na świąteczny stół, są łatwe, szybkie i pyszne – z pewnością posmakują też wielu mięsożercom. Przyrządź je na tegoroczne święta – może wielkanocne śniadanie bez mięsa zachęci twoich bliskich do spróbowania nowych smaków lub nawet do przejścia na stronę wege?