Sposób, w jaki przechowujemy żywność, nie tylko wpływa na jej dłuższy termin przydatności, ale także na nasze zdrowie. Najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie produktów żywnościowych w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach, wykonanych ze szkła lub plastiku. Czy się różnią i jakie pojemniki będą najodpowiedniejsze?

Bezpieczne przechowywanie żywności

Większość pojemników przeznaczonych do przechowywania żywności nadaje się do trzymania zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej. Miejsce przechowywania musi być dostosowane do rodzaju żywności, jaką chcemy przechowywać. Wędliny i warzywa należy przechowywać w lodowce, natomiast w kuchennych szafkach możemy trzymać przesypaną do pojemników mąkę, makarony, przyprawy itp. Dzięki szczelnemu przechowywaniu tego typu produktów unikniemy ryzyka zalęgnięcia się uporczywych moli kuchennych, które są bardzo trudne do wytępienia.

Jakie rodzaje pojemników znajdziemy w sklepach?

Pojemniki na żywność powinny być odpowiednie dla rodzaju żywności, jaką chcemy w nich przechowywać. W sklepach stacjonarnych lub internetowych znajdziemy różnego rodzaju pojemniki do żywności. Niektóre z nich świetnie sprawdzą się do odgrzewania potraw w mikrofali, a jeszcze inne pomogą nam bezpiecznie przetransportować wcześniej przygotowany posiłek do pracy lub szkoły. Więcej na ten temat znaleźć można w artykule: „Modne jedzenie, czyli lunch w pojemniku – co do niego włożyć?”. Najpopularniejsze są pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych, ze specjalnie wyprofilowaną pokrywką, gwarantującą szczelne zamknięcie. Takie pojemniki można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i ujemnej. Jednak, by mieć pewność, że nadają się do użytkowania w kuchence mikrofalowej oraz mycia w zmywarce, należy sprawdzić etykiety – produkty takie powinny być specjalnie oznaczone. Chociaż na rynku znajdziemy mnóstwo plastikowych pojemników, o różnych kształtach i pojemności, zawsze należy sprawdzać, czy nadają się one do przechowywania żywności. Powinny być oznaczone symbolem przedstawiającym widelec i kieliszek na opakowaniu lub etykiecie. Jeżeli znajdziemy taki znak, zyskamy pewność, że nie będą szkodliwe dla naszego zdrowia.

W sklepach można znaleźć również składane pojemniki wykonane z silikonu. Jest to niezwykle wygodne rozwiązanie w przypadku, kiedy nie dysponujemy duża ilością wolnego miejsca w szafkach kuchennych. Silikonowe pojemniki są odporne na niską temperaturę, a ponadto można ich używać do podgrzewania potraw w piekarniku, mikrofalówce oraz gotowania na parze.

Nieco mniej popularne są pojemniki szklane i porcelanowe, w których możemy przechowywać różnego rodzaju produkty spożywcze. Produkty te jednak niezbyt nadają się do transportowania żywności, ze względu na swoją wagę. Wiele z nich posiada natomiast właściwości żaroodporne, dzięki czemu możemy wykorzystać je również jako naczynia do przygotowywania potrwa w piekarniku – jak choćby smacznych zapiekanek.

Pojemniki do przechowywania są nie tylko funkcjonalne, ale także chronią żywność, sprawiając, że nie musimy jej przedwcześnie wyrzucać. Wybór rodzaju pojemników, jakie znajdą się w kuchni, zależy już tylko od indywidualnych preferencji oraz od tego, jakie dodatkowe funkcje oprócz przechowywania żywności, mają spełniać.