Pizza, spaghetti, lasagne… Kto nie zna smaku tych wyjątkowych potraw? Włoska kuchnia już od wielu lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wyraziste smaki, świeże przyprawy oraz zioła to jej znaki rozpoznawcze.

Każdy z nas z pewnością miał okazję spróbować oryginalnego włoskie pesto, które uchodzi za jeden z symboli tej kuchni. Zupełnie nieodkrytym dodatkiem wciąż pozostaje jednak Gremolata, której smak potrafi odmienić charakter wielu potraw.

Czym jest Gremolata?

Gremolata to dodatek do dań, który wywodzi się z włoskiej Lombardii. Najczęściej podaje się go w towarzystwie cielęciny duszonej w pomidorach z białym winem. Sos jest na tyle wyrazisty w smaku, że doskonale komponuje się także z innymi daniami, a nawet zwykłą kromką chleba. Gremolata składa się z drobno posiekanej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a gotowy dodatek potrafi wyraźnie podkręcić smak wielu dań.

Jak ją przygotować?

Do przygotowania Gremolaty potrzebne będą nam tylko 2 ząbki czosnku, ½ pęczka natki pietruszki, skórka z 2 cytryn oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Pietruszkę, skórkę z cytryny i czosnek należy drobno posiekać. Kolejny krok to dodanie oliwy, przyprawione do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszanie. Ważne, aby zrobić to tuż przed samym podaniem ponieważ w innym wypadku sos utraci swój pierwotny smak.

Z czym podawać?

Gremolata doskonale uzupełni smak wszelkich potraw przygotowanych na bazie mięsa lub ryb. Osoby będące na diecie wegetariańskiej mogą posypać nią dowolne warzywa. Gremolatę łączy się często ze smażonymi i duszonymi warzywami typu bakłażan, cukinia, papryka lub grzyby. Pastę możecie dodać również do zupy, twarożku lub kaszy – tak naprawdę wszystko zależy od Waszej wyobraźni! Zachęcamy do eksperymentów w swojej kuchni i odkrywania zupełnie nowych połączeń!

Gremolata to dodatek, który będzie stanowił doskonałe dopełnienie wielu potraw. Pasta znakomicie sprawdzi się na letnim grillu lub przyjęciu w ogrodzie. Przygotujcie ją dla swoich gości i zaskoczcie ich całkiem nowym smakiem!