Autorem wpisu jest: ItaBo
Dlaczego od lat w rozmowach o zdrowym sposobie odżywiana pojawia się sformułowanie „dieta śródziemnomorska"? Prawdopodobnie dlatego, że najlepiej spełnia ona zapotrzebowanie człowieka na składniki odżywcze. Kiedy mówimy o diecie śródziemnomorskiej to odnosimy się do sposobu jedzenia; a dokładnie chodzi o dobre nawyki żywieniowe ludzi zamieszkujących obszary basenu mórz śródziemnego, a zatem także środkowych i południowych Włoch . Podstawą tego sposobu odżywiania się jest prawidłowy stosunek pomiędzy węglowodanami, solami mineralnymi, włóknami roślinnymi i witaminami. Należy podkreślić fakt, że od ponad dwudziestu lat „dieta śródziemnomorska" jest uważana za idealny model odżywiania się.
Jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. Z badań przeprowadzonych w ostatnich latach wynika, iż wywiera ona bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Rzeczywiście, jej rozsądne spożycie, redukuje nie tylko poziom cholesterolu ogólnie ale przede wszystkim zwiększa poziom HDL czyli tego dobrego cholesterolu, który odgrywa rolę „miotły" oczyszczającej nasze arterie oraz zimniejsza poziom LDL zapobiegający tym samym arteriosklerozie.
Bardzo wysoka zawartość naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), takich jak polifenole i tokoferole (witamina E), znajdujących się przede wszystkich oliwie extravergine, nadaje jej większej „stabilności" ograniczając powstawianie szkodliwych peroksydów i wolnych rodników. Przeciwutleniacze pełnią funkcję ochrony przed chorobami nowotworowymi oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zapobiegają miażdżycy.
Ponadto, jak wszyscy zapewne wiedzą, pokarm im łatwiej jest strawny tym krócej zalega w jelitach: z tego punktu widzenia oliwa z oliwek jest tłuszczem najszybciej i najłatwiej trawionym. Zaleca się jej spożycie bo ułatwia dobre funkcjonowanie dróg żółciowych, zapobiega kamicy żółciowej i zwiększa emulgowanie czyli ułatwia trawienie pozostałych tłuszczy. Na koniec, w przeciwieństwie do tego co nam się sugeruje w reklamach olei roślinnych pochodzących z ziaren, jak najbardziej nadaje się ona do gotowania ponieważ zachowuje stabilność w wysokich temperaturach, a w związku z tym także do smażenia.