Znana maksyma mówi, że podróże kształcą. Uczą zaradności, tolerancji dla obcych kultur, historii innych krajów. To jednak nie wszystko. Dziś podróżowanie może uczyć w dosłownym tego słowa znaczeniu – na przykład gotowania!

Czy słyszałeś już o wycieczkach, w trakcie których odbywa się kursy gotowania? To kwintesencja idei łączenia przyjemnego z pożytecznym! Na czym dokładnie polega ten typ turystyki?

Jak nauczyć się gotować?

Jeśli myślisz, że najważniejsze są babcine porady, przepiśnik mamy i dużo praktyki w zaciszu własnej kuchni – jesteś w błędzie. No, chyba, że zamierzasz nauczyć się gotowania bigosu i pieczenia szarlotki. Nie ujmując nic polskiej kuchni – chcemy tylko otworzyć ci oczy na nowe możliwości. Kuchnie świata stoją dziś przed nami otworem, i to nie tylko w wyspecjalizowanych restauracjach. Gotowania potraw kuchni japońskiej, wietnamskiej czy meksykańskiej możesz nauczyć się przez Internet i z książek tematycznych, ale zdecydowanie najwartościowszym sposobem będzie specjalistyczny kurs. I jeśli ma to być kurs kuchni tajskiej, niech odbędzie się u źródeł, w Tajlandii. I niech przeprowadzą go tajscy nauczyciele.

Kurs gotowania za granicą – co to takiego?

Kursy gotowania za granicą mogą przybierać różne formy. Jedną z najciekawszych jest wycieczka, która łączy w sobie zwiedzanie, wypoczynek i lekcje gotowania. Nauka odbywa się w wybrane dni. Lekcje wplecione są w plan zwiedzania, stanowią bardziej turystyczną atrakcję niż wyczerpujące, całodniowe warsztaty. Szkolenia prowadzą rdzenni przedstawiciele danej kuchni. Jeśli więc trafisz na lekcje gotowania po japońsku, spodziewaj się, że twoim nauczycielem będzie prawdziwy sushi master. Jak odbyć kurs gotowania za granicą? Najlepiej wykupić tego typu wycieczkę w biurze podróży – nauczyciela i miejsce do nauki zagwarantuje nam wówczas organizator. Przykładowe oferty wyjazdów z kursami gotowania znaleźć można w serwisie lidl-podroze.pl.

Kawior i sushi

Kursy kulinarne za granicą – gdzie?

Kurs gotowania w Tajlandii

Kuchnia tajska jest bardzo ciekawa i bogata smakowo, więc wycieczki do Tajlandii z kursem gotowania stają się coraz popularniejsze. Kurs gotowania z naszej propozycji rusza pełną parą, bo już pierwszego dnia wycieczki! Najpierw czeka nas część teoretyczna, podczas której dowiemy się m.in. jak wybiera się najlepsze składniki do potraw, jakie metody gotowania stosuje się w kuchni tajskiej, poznamy także szereg trików, dzięki którym zaczniemy gotować jak prawdziwi szefowie kuchni! Oczywiście nie zabraknie części praktycznej, podczas której naszym celem będzie ugotowanie jednej z najpopularniejszych potraw tajskich – Pad Thai.

Kurs gotowania w Indiach

Nasza propozycja to 7-dniowa wycieczka objazdowa z lekcją gotowania w Agrze na północy Indii. Na początku zwiedzimy Fathepur Sikri, czyli Miasto Widmo, ważną atrakcję turystyczną tego miasta, a dopiero po tym udamy się na naukę do lokalnego kuchennego eksperta. Co ciekawe, nie będzie to restaurator czy inna wielka osobistość indyjskiego świata kulinariów, ale po prostu domowy gospodarz, który chętnie dzieli się swoimi umiejętnościami z głodnymi (nomen omen) wiedzy turystami. Dzięki takiemu nauczycielowi nauczysz się prawdziwej kuchni, takiej, która gości na co dzień w indyjskich domach, nie zaś wyszukanych dań niczym z trzygwiazdkowych restauracji. Każdy uczestnik kursu na pamiątkę dostanie fartuch i książkę kucharską!

Kuchnia Tajlandii

Kurs gotowania w Chinach

Kolejna propozycja wycieczki objazdowej, po brzegi wypełnionej zwiedzaniem i… akcentami kulinarnymi oczywiście! Lekcja gotowania tym razem zaplanowana jest na ostatni aktywny dzień wycieczki. Naszym przystankiem będzie wówczas Pekin i to właśnie tu pobierać będziemy naukę. Pod przewodnictwem chińskiego kucharza ugotujemy wspólnie kilka najważniejszych dań lokalnej kuchni, po czym przejdziemy do najprzyjemniejszej części tego kursu – degustacji! Przez resztę dnia będziemy jeszcze intensywnie zwiedzać miasto, ale to nie koniec kulinarnych akcentów. W lokalnej herbaciarni nauczymy się zasad parzenia herbaty, z której Chiny przecież słyną!

I jak podoba ci się perspektywa wakacji pod znakiem gotowania? Naszym zdaniem wielką zaletą opisanych wycieczek jest to, że nauka gotowania w nich nie dominuje, a jest raczej jedną z wielu atrakcji całego wyjazdu. Taka wyprawa skutecznie rozbudzi pasję i ciekawość, a na pewno nie zdąży znudzić. Mamy nadzieję, że będziesz chciał wrócić po więcej!