Walentynki to idealna okazja, aby popisać się przed drugą połówką zdolnościami kulinarnymi. Z pewnością sprawimy tym ogromną przyjemność, a wzajemnie możemy podgrzać atmosferę poprzez afrodyzjaki! Jednym z nich jest czekolada, która nie tylko zwiększy ilość endorfin, ale także… zwiększy sprawność seksualną!

Dlaczego czekolada?

Czekolada od wieków uważana jest za jeden z silniejszych afrodyzjaków. Nic dziwnego – czekolada działa przeciwdepresyjnie, poprawia koncentrację, wzmacnia i uwalnia endorfiny! Zawiera też PEA, czyli peniletylaminę, która nazywana jest przez naukowców jako molekuł miłości! Nic dziwnego – PEA wytwarzane są także przez nas organizm w trakcie podniecenia seksualnego! Czy jest więc sens starać się i gotować wyszukane potrawy, kiedy możemy postawić na nietypowy deser? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na suflet czekoladowy!

Suflet czekoladowy

Składniki:

Czas przygotowania

minut

Liczba osób

Jajka wbij do miski i bardzo dokładnie ubij z cukrem pudrem, tak aby powstała puszysta masa. Czekoladę i masło podziel na mniejsze kawałki, a następnie rozpuść je razem w kąpieli wodnej. Do puszystej masy z jajek powoli dosypuj mąkę i mieszaj delikatnie za pomocą trzepaczki. Rozpuszczoną czekoladę powoli dodawaj do powstałej masy i lekko mieszaj do połączenia się składników. Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (210 bez termoobiegu) i piec przez ok. 7 minut. Suflety powinny być lekko zarumienione oraz nieco urosnąć. Delikatnie wyjmij je z piekarnika. Podawaj na ciepło, w towarzystwie ulubionych owoców (polecamy truskawki, również znany afrodyzjak!) lub posypane cukrem pudrem.

Gwarantujemy, że tak przygotowany deser nie tylko rozpłynie się po podniebieniu, ale sprawi, że Walentynkowy wieczór upłynie w iście miłosnej atmosferze!