Hej łasuchy!
Jeśli zdarzyło się Wam kiedykolwiek potrzebować łatwego przepisu na wypiek – oto on! Prezentuję świetną tarte na kruchym spodzie z masą z białej czekolady i mascarpone oraz owocami sezonowymi. Przepis ma to do siebie, że zawsze się udaje, dlatego serdecznie zachęcam do wypróbowania!
W pierwszej kolejności musimy się zająć ciastem, ponieważ powinno ono odleżeć co najmniej 30 minut w lodówce. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski (mąkę, masło, cukier, jajko, sól) , przy czym zalecam, aby masło pokroić w drobną kostkę. Szybko je ugniatamy, formujemy kulkę, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Możemy już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
Po pół godziny wyjmujemy je z lodówki i zabieramy się do wałkowania. Należy zrobić to jak najszybciej, aby nie zdążyło się ogrzać.
Przekładamy rozwałkowane ciasto do formy na tarte (ja używam tych silikonowych i jestem bardzo zadowolona). Nakłuwamy spód widelcem w wielu miejscach. Dobrze jest też obciążyć spód grochem czy kaszą. W tym celu przycinamy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy to, co akurat mamy pod ręka. Równomiernie rozprowadzamy nasz „obciążnik” po papierze, aby cały spód był przykryty. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika.
Po 15 minutach pieczenia usuwamy papier z obciążeniem i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Aby móc wyłożyć na spód masę musi być wystudzona. Gdy jest lekko ciepły możemy zabrać się za przygotowywanie masy. Na małym gazie roztapiamy w rondelku 2 tabliczki czekolady. Trzeba je mieszać i kontrolować, czy nie przywierają do denka.
Gdy czekolada będzie już lekko stopiona, dorzucamy serek mascarpone.
Bez przerwy mieszamy masę – trzepaczką lub zwykła łyżką – aż do momentu uzyskania płynnej, jednolitej masy.
Następnie przelewamy masę na spód i przygotowujemy owoce ?
Użyłam malin i borówek, ale tak naprawdę można wybrać dowolne owoce. Dobrze komponują się również truskawki z bananami.
I to wszystko! ? Mam nadzieję, że pokusicie się o wypróbowanie tego przepisu, bo warto!