Partnerem wpisu jest L’Entre Villes

Wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Piękne wnętrza i obsługa na najwyższym poziomie. Restauracja, bistro, club privee, winiarnia. Restauracja L'Entre Villes w Sopocie - miejsce, która wyróżnia się na bogatej mapie Trojmiasta. Słynie z doskonałej kuchni oraz ogromneg...

Okres świąteczny w restauracji to czas wzmożonej aktywności w branży gastronomicznej. Tutaj nie ma czasu na odpoczynek, ponieważ praca... właśnie się rozkręca!

Dlaczego rozkręca? Przygotowania do Świąt w restauracji rozpoczynają się już wczesną jesienią i są aktywnie kontynuowane aż do Sylwestra. Działania te mogą się różnić w zależności od profilu danego lokalu oraz atrakcji, jakie zapewnia w tym okresie. Nie mniej jednak, gdy inni spokojnie wyczekują Świąt, Ty wiesz, że do Twojego odpoczynku pozostało wiele długich dni.

Mówi się, że każdy, kto pracuje w gastronomii musi być albo szalony, albo po prostu zakochany w tej branży i rzeczywiście - coś w tym jest.

Praca w restauracji jest niezwykle wymagająca i choć wiele zależy od stanowiska, jakie zajmujesz, wiesz, że musisz być zawsze hiperaktywny. Nie możesz marnować czasu, gdyż zawsze jest coś do zrobienia. Okres Świąt wymaga więc od Ciebie jeszcze większych pokładów energii, gdyż to właśnie teraz musisz udowodnić, że Twoja restauracja ma do zaoferowania dużo więcej niż pozostałe. Klienci mają obecnie duże oczekiwania, które musisz spełnić, aby utrzymać się na rynku. Liczą na bogatą ofertę – zarówno kulinarną, jak i rozrywkową, kładą ogromny nacisk na jakość i detale, które nie mogą umknąć Twojej uwadze. W dzisiejszych czasach Twój gość jest „klientem świadomym”. Co to oznacza? Dokładnie wie, czego oczekuje i liczy na to, że płacąc za kolację wigilijną, sprawisz, że jego goście spędzą w Twoim lokalu wspaniały czas, który będą wspominali latami. Co zrobić, aby tak właśnie było? Jak przygotować ofertę świąteczną i sylwestrową, by zadowolić wszystkich? Czy to jest w ogóle możliwe?

„Co się odwlecze, to nie uciecze”, ale czy na pewno?

Wiele restauracji czeka z przygotowaniami do Świąt do ostatniej chwili. Niestety, nie jest to właściwa droga. Osobiście uważam, że przygotowania oferty świątecznej i sylwestrowej powinniśmy rozpocząć jak najwcześniej. Najważniejsze jest, aby zadać sobie pytanie: „Czego oczekują nasi goście?” To właśnie tym pytaniem powinniśmy się kierować, tworząc plan działania. Warto spotkać się i przedyskutować zarówno menu, które zamierzamy zaproponować, jak i samą formę oraz sposób promocji nadchodzących wydarzeń. Wiele zależy od marketingowców, którzy muszą koniecznie zorientować się w najnowszych trendach gastronomicznych oraz przeanalizować działania konkurencji.

Nie powielaj!

Zanim podejmiemy ostateczne decyzje, powinniśmy przyjrzeć się działaniom innych lokali. Istotne jest, aby nie kopiować – zarówno menu, jak i działań promocyjnych (w tym tematów przewodnich). Oczywiście nie jesteśmy w stanie stworzyć menu wigilijnego bez tradycyjnego bigosu czy też barszczu. Ważne jednak, aby w swojej ofercie posiadać kilka ciekawych, oryginalnych opcji, które wyróżnią nas na tle innych restauracji.

Wyróżnij się... jakością!

Pamiętaj, że choćby pomysł był niezwykle chwytliwy, a menu które stworzyliście było unikatowe, musi iść za tym jakość. Doskonała jakość to postawa w restauracji, niezależnie od tego, czy są to serwowane potrawy, czy też zespół muzyczny, który będzie przygrywał wieczorem. Pamiętaj, że Twoi goście wybrali Twój lokal nie bez powodu. Magiczny czas świąt to również większe oczekiwania – spraw, aby pomysł przekładał się na doskonałą jakość. Bez tego nie masz szansy na sukces, a możesz wiele stracić.

Zadbaj o szczegóły

Pamiętaj, aby w tym wyjątkowym okresie zadbać również o detale, które mu towarzyszą. Tematyczne dekoracje dodadzą uroku, jednak istotne jest, aby były gustowne i nieprzesadzone. Przepych często tłamsi ideę. Myśląc o ofercie sylwestrowej, przeanalizuj kim są Twoi goście, jakie są ich preferencje, zbadaj przedział wiekowy. To pozwoli Ci ustalić odpowiednie menu (najlepiej kilka wersji do wyboru) oraz typ muzyki. Być może warto pójść do przodu i zdecydować się na DJ-a, który może okazać się ciekawszy niż zespół muzyczny?

Okres świąteczny w restauracji to naprawdę zwariowany czas – pełen pomysłów, działań i szybko podejmowanych decyzji. Nie pozwól, aby wszystko, co istotne tworzone było „na ostatnią chwilę”. Jeśli chcesz się wyróżnić, zastanów się na czym najbardziej Ci zależy i porównaj to z oczekiwaniami swoich gości. Musisz zapewnić im wysoki standard swoich usług, a co za tym idzie, ciekawą ofertę, która „złapie” ich na przysłowiową wędkę. Pamiętaj jednak, że nie każda ryba da się złapać jeśli zauważy, że haczyk jest pusty.

Monika Leśniak – manager artystyczny, event manager Restauracji L’Entre Villes w Sopocie.