Na świecie popularne już od końca ubiegłego stulecia, do Polski przywędrowały stosunkowo niedawno i od razy znalazły rzesze zwolenników. Smoothie to gęsty napój przyrządzany z owoców lub warzyw z dodatkiem odrobiny wody lub lodu, często kojarzony ze zdrowym stylem życia, który może być nie tylko korzystny dla naszego samopoczucia, ale przede wszystkim… smaczny.

Są esencją tego, co w owocach i warzywach najlepszego. Te obcobrzmiące napoje to świetny sposób na dostarczenie bomby wartości odżywczych w sposób smaczny i atrakcyjny, a jednocześnie dający duże pole do pokazania swojej kreatywności. Do zalet warzywnych smoothies zalicza się przede wszystkim dostarczanie niezbędnych witamin i minerałów, dodanie energii i… łatwość przygotowania. Wystarczy bowiem zblendować ulubione warzywa i dodać przyprawy lub zioła, by cieszyć się żywo zielonym (szpinak, ogórek, avocado złamane np. dodatkiem smaku pomarańczy, żółtym (kapusta, żółta papryka) czy czerwonym (pomidory, buraczki, marchew) napojem, który dostarczy m.in. witamin B i C, beta-karotenu czy minerałów – wapnia, żelaza czy potasu, tak niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.