Śmiało można rzec, że świat oszalał na tle potraw niskotłuszczowych czy beztłuszczowych. W szczególności "moda" ta udziela się paniom, które skrupulatnie liczą każdą kalorię. Trend ten nie pozostał niezauważony przez producentów naczyń, którzy wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów w swojej ofercie posiadają specjalne naczynia do przygotowywania potraw beztłuszczowych.

Jeszcze kilka lat temu mało kto słyszał o czymś takim jak potrawy beztłuszczowe – wolne od kalorii, według producentów, były jedynie produkty spożywcze oznaczone naklejką „light”. Smażenie bez tłuszczu było praktycznie niemożliwe, jednak czasy się zmieniły i dzisiaj bez większego problemu można przygotować pełnowartościowe potrawy bez użycia tłuszczu. Jak to jest możliwe? Oczywiście, dzięki producentom naczyń, którzy przygotowali bardzo szeroki wachlarz patelni czy garnków. Można śmiało rzec, że gotowanie beztłuszczowe nigdy wcześniej nie było tak proste. Wśród naczyń tego typu z pewnością wyróżniają się bardzo uniwersalne i funkcjonalne patelnie non-stick. Przy smażeniu nie wymagają one odrobiny tłuszczu, więc każde przygotowane na niej danie jest wolne od zbędnych kalorii.

Rodzaje patelni non-stick

Producenci patelni przygotowali bardzo szeroką gamę produktów, w sprzedaży dostępne są następujące rodzaje patelni non-stick:

  • granitowe,
  • ceramiczne,
  • teflonowe,
  • tytanowe,
  • z powłoką keravis.

Przy wyborze patelni bardzo ważnym elementem, którym należy kierować się podczas zakupów jest zastosowanie nieszkodliwych materiałów. Do niedawna wśród tego typu patelni prym wiódł teflon, który obecnie zastępowany jest powłoką keravis. Jest ona nie tylko bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne, ale również jest bezpieczniejsza dla zdrowia – uszkodzenie powłoki teflonowej praktycznie eliminowało jej dalsze użytkowanie.

Jakie są największe zalety smażenia beztłuszczowego?

Przede wszystkim potrawy tego typu są zdrowsze, bo są mniej kaloryczne, co wpływa pozytywnie na utrzymanie zdrowej i bezpiecznej wagi. Ponadto dania beztłuszczowe są równie smaczne i zachowują swoje wartości odżywcze. Jednakże oprócz oczywistych plusów należy pamiętać, że smażenie beztłuszczowe nie sprawdzi się w przypadku wszystkich potraw. Patelnie z powłoką non-stick znakomicie sprawdzają się przy smażeniu ryb lub mięs – przyrządzanie tego rodzaju potraw nie wymaga nawet najmniejszej odrobiny tłuszczu. Dlaczego? Ponieważ zarówno mięso i ryby posiadają swój wewnętrzny tłuszcz, który ulega wytopieniu, ale nie powoduje ono wysuszenia potrawy.

Wielkim plusem patelni non-stick jest właśnie nieprzywieralność potraw do jej powierzchni, dzięki czemu nie tylko można smażyć potrawy beztłuszczowe, ale również znacznie łatwiej jest je utrzymać w czystości.

Na co uważać?

Niestety bardzo często można trafić na okazje cenowe patelni non-stick – wiele mniej znanych firm bardzo chętnie reklamuje swoje produkty właśnie takim oznaczeniem. Jednak w takich przypadkach należy zachować ostrożność, bo bardzo niska cena czasami przekłada się na kiepską jakość. W rezultacie do powierzchni mogą przywierać smażone dania Najczęściej winę za taki stan rzeczy ponosi albo cienkie dno patelni albo kiepska jakość materiałów, z których zostało wykonane naczynie.

Dlatego też przy wyborze patelni z powłoką non-stick trzeba zachować ostrożność. Najlepiej kupować produkty renomowanych producentów, które może są droższe, ale decydując się na taki produkt zawsze mamy pewność, że jest ona bardzo dobrej jakości. Na wszelki wypadek należy także zapoznać się z opisem produktu. Jeśli chcemy, by gotowanie było przyjemnością, to stawiajmy na najlepszej jakości naczynia.

Źródło
Inspiracją do napisania artykułu były m.in. materiały dostępne na stronie polskiego dystrybutora naczyń kuchennych Ballarini.