Jeśli często zastanawiasz się, co dzieje się przed tą charakterystyczną chwilą gdy czujesz aromat kawy w kawiarni czy delektujesz się pysznym łykiem kawy, tutaj znajdziesz odpowiedź. Czy jesteś gotów aby przeżyć razem z nami tę niezwykłą podróż, w czasie której świeżo zebrane ziarna przekształcić w manuelową mieszankę. Zaczynajmy więc!

Pierwszym etapem jest selekcja czyli wybór surowego materiału. Brzmi prosto, jednak wcale takie nie jest. Nie wystarczy kupić jakości, trzeba znaleźć jeden nadający się do przepisu , który doskonaliliśmy przez lata pracy. Dlatego poszczególne partie muszą być dokładnie obserwowane i starannie wyselekcjonowane. Nasi menadżerowie jakości są odpowiedzialni za te zadania, są to prawdziwi eksperci, którzy wiedzą wszystko o kawie, a także które cechy charakterystyczne są wymagane aby przygotować mieszankę Manuela. Te cechy to między innymi: właściwości chemiczne, intensywność. Wiemy, że możemy zaufać ich umiejętnościom, doświadczeniu, a także nosom 🙂 Aby mieć pewność, że produkt jest dokładnie tym, czego potrzebujemy, zespół kontroli jakości zamawia odpowiadające nam partie kawy pochodzące z różnych obszarów: Brazylii, Gwatemali, Etiopii, Indii oraz innych.

Przyjazd kawy, która dostarcza pozytywnej energii

Dzień przyjazdu worków z cennym dla nas ładunkiem jest zawsze bardzo ekscytujący. Ziarna dostarczają nam energii poszczególnych krajów, z których pochodzą. Od razu po przyjeździe testowane są przez naszych menadżerów jakości. Ich pomoc jest dla nas nieoceniona. Sprawdzają numery serii na otrzymanych workach, które muszą być takie same jak wybrany wcześniej przez nabywców kawy materiał. Następnie dostarczona kawa jest prażona, mielona i testowana/smakowana. Dobra? Smaczna? Aromatyczna? Zatwierdzona! Teraz możemy przygotować ją do przetwarzania, usuwając zanieczyszczenia nagromadzone przed i podczas podróży kawy dookoła świata. Ziarna przechodzą przez ogromne maszyny w naszej fabryce, gdzie czyszczone są na różne sposoby: na początku jest magnetyczne czyszczenie – usuwanie wszelkich metalowych pozostałości, następnie mamy do czynienia z przesiewaniem, dzięki któremu eliminowany jest any string, sacking or hessian threads oraz kurz i fragmenty rozkruszonych ziaren. Wszystko jest teraz gotowe do prażenia. Jest to bardzo ważny etap, ponieważ to właśnie wtedy rozwijają się specjalne aromaty wewnątrz ziaren.

Kawa Manuel - prażenie, palenie i przechowywanie

W Manuelu postanowiliśmy wykorzystać zróżnicowane procesy prażenia, w każdym z nich wykorzystujemy gorące powietrze, koordynowane i prowadzone przez skomputeryzowany system kontroli. Powietrze jest również używane na (kolejnym) późniejszym etapie chłodzenia: prażona/palona kawa powraca do niskiej temperatury. Usuwane są wszystkich ciała obce, które mogły nie zostać dotychczas wyeliminowane. Teraz palenie nadaje ziarnom niezrównane odcienie kolorów. Ziarna są ostrożnie transportowane w kubkach ze stali nierdzewnej, co ma zapobiegać nawet najmniejszym złamaniom czy utlenianiu ziaren. Następnie osoba odpowiedzialna za proces wypalania wraz z menadżerem jakości tworzą wspaniałe receptury i kompozycje poszczególnych blendów Manuela, łącząc różne rodzaje ziaren. Po przygotowaniu mieszanek są one przechowywane w różnych silos? Żeby nabrać odpowiedniego aromatu, body, równowagi. System komputerowy kontroluje temperaturę ziaren, pokazując nam kiedy osiągną swój idealny poziom dojrzewania. Ziarna znajdują się w silosach, gdzie ich aromat zostaje dopracowany do maksimum, gwarantując, że kawa jest perfekcyjnie dojrzała: uwalnia się stały i niepowtarzalny aromat. Pomimo upływu lat, wciąż cały ten proces jest dla nas niesamowity. Z jednej strony odczuwamy przyjemność w związku z tym, że zakończyliśmy naszą pracę, z drugiej jednak czujemy również smutek, gdyż pakowanie oznacza, że proces wytwarzania kawy został zakończony i teraz kawa musi nas opuścić. Z czego w rzeczywistości składa się ten ostatni etap? Po wyeliminowaniu wszystkich połamanych/pokruszonych ziaren podczas automatycznego etapu przesiewania, mieszanka trafia do maszyny do pakowania, gdzie zostaje zapakowana próżniowo z odrobiną azotu w celu ochrony najcenniejszych lotnych aromatów. Następnie w każdej paczce umieszcza się jednokierunkowy zawór odgazowujący, dzięki czemu świeżość kawy jest utrzymana i pozostaje niezmienna. Teraz kawa jest gotowa do ułożenia na półkach naszego sklepu, kawiarni. Wszystko co musisz zrobić to otworzyć paczkę i wyjąć odrobinę kawy i doświadczyć/odkryć niepowtarzalny smal i naturalną energię. Autor: www.ekspresysaeco.edu.pl