Wybierając się do restauracji, każdy ma nadzieję na wyborny posiłek, którego smak będzie mógł długo, z przyjemnością wspominać. Jednocześnie, wraz z popularyzacją sztuki kulinarnej, rośnie świadomość gości lokali gastronomicznych, dla których liczy się już nie tylko smak i jakość dań, ale też oryginalny wygląd samej restauracji – każda powinna być wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju, aby przyciągnąć gości. Pomóc w tym może rozwiązanie typu open kitchen. Otwarta kuchnia w restauracji od lat znana jest w krajach azjatyckich, a teraz zyskuje coraz większą popularność w Europie. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Spieszymy z odpowiedzią!

Moda na otwartą kuchnię w restauracji

Otwarte kuchnie w restauracjach nie są niczym nowym w kontekście całego świata. Szczególnie popularne są w gorących krajach, np. w Azji, gdzie wysokie temperatury, w połączeniu z małą powierzchnią lokali gastronomicznych, wymuszają na właścicielach budowanie otwartych kuchni. Dzięki temu, praca w nich jest łatwiejsza do zniesienia, nawet w trakcie upałów. W Europie i Stanach Zjednoczonych open kitchen pojawiło się w formie atrakcji dla gości odwiedzających restauracje.

W przypadku Zachodu, jest to więc trend, a nie rozwiązanie czysto praktyczne..

Zalety otwartej kuchni

Dla wielu gości, odwiedzających restaurację, widok otwartej kuchni może być dużym, pozytywnym, zaskoczeniem. Każdy oczekuje od kucharza staranności podczas przygotowywania posiłków. Jednak rzadko kiedy można obserwować pracę na kuchni. Open kitchen z pewnością to umożliwia. Goście mogą obserwować kucharzy podczas pracy, a tym samym widzą, jakich składników używają i w jaki sposób przygotowują dania. Co więcej, dla wielu osób możliwość obserwowania profesjonalnego szefa kuchni podczas pracy, to jak uczestniczenie w swoistym spektaklu. To niewątpliwa zaleta otwartej kuchni w restauracji, którą docenią wszyscy goście. Pomysły na dania, które można przyrządzić w otwartej kuchni możecie znaleźć na stronie https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html

Otwarta kuchnia w restauracji to też pomysł na ciekawe zagospodarowanie przestrzeni. Może to być inspiracja dla właściciela do stworzenia lokalu o wyjątkowym, niepowtarzalnym charakterze.

Wady otwartej kuchni

Wszystkie rozwiązania mają swoje zalety i wady. Tych drugich nie brakuje również w przypadku otwartej kuchni w restauracji. To, co dla gości może być zaletą, jak obserwowanie kucharzy podczas pracy, dla samej ekipy może być mało komfortowe. Nie każdy, nawet profesjonalny szef kuchni, lubi być ciągle obserwowany. Zwłaszcza, gdy coś mu się nie udaje, a trzeba pamiętać, że wszyscy są tylko ludźmi i w kuchni nie trudno o przypalenie mięsa na patelni czy niedopilnowanie gotującej się zupy, która lada moment wykipi. Choć, trzeba przyznać, że w profesjonalnych kuchniach takie sytuacje powinny być wyłącznie rzadkimi incydentami.

Mówiąc o przypalonym jedzeniu, trzeba mieć świadomość, że jest to jedna z największych wad otwartej kuchni. Nieprzyjemny zapach w mgnieniu oka rozprzestrzenia się we wnętrzu całej restauracji, skutecznie przeszkadzając gościom. Takie sytuacje bywają źródłem konfliktów, ponieważ nie wszyscy klienci są na tyle wyrozumiali, aby zrozumieć i zaakceptować zaistniałą sytuację. Problem jest o tyle większy, o ile swąd przypalonego jedzenia, wydobywający się z otwartej kuchni, czuć w lokalu zbyt często.

Niektórzy goście skarżą się też na hałas, który dochodzi z otwartej kuchni. Podczas pracy w kilkuosobowym zespole, w którym konieczna jest ciągła komunikacja, a dźwięk sprzętów kuchennych nie milknie, klienci lokalu rzeczywiście mogą czuć się niekomfortowo po dłuższym czasie.

Kiedy otwarta kuchnia w restauracji, to nie najlepszy pomysł?

Zarówno wad, jak i zalet otwartej kuchni, jest tyle samo. W związku z tym, decyzja o posiadaniu open kitchen w swojej restauracji, jest kwestią indywidualną. Warto jednak wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, które mogą pomóc w wyborze rodzaju kuchni, a przy tym – uniknąć nieprzyjemnych sytuacji z gośćmi. Kiedy więc otwarta kuchnia w restauracji, to nie najlepszy pomysł? W kilku przypadkach, szczególnie gdy:

  • właściciel nie zamierza inwestować w produkty najwyższej jakości (używanie oleju z supermarketu, z 10-litrowego baniaka, na oczach gości, to kiepski pomysł),
  • lokal jest bardzo mały i ciasny – opary wydobywające się wprost z otwartej kuchni, mogą dodatkowo podnieść temperaturę i potęgować odczucie duszności,
  • brakuje funduszy na przebudowę lokalu – stworzenie otwartej kuchni to spora inwestycja,
  • wśród ekipy na kuchni jest problem z komunikacją.

Jednocześnie trzeba mieć świadomość, że każdy jest człowiekiem, a błędy zdarzają się każdemu, dlatego fakt, że kucharz czasem coś przypali, nie musi być powodem do rezygnacji z pomysłu na otwartą kuchnię w swojej restauracji.

Panoramiczna szyba – optymalne rozwiązanie w otwartej kuchni

Niektórych problemów, które wynikają z posiadania otwartej kuchni w restauracji, można skutecznie uniknąć. Bardzo ciekawym i praktycznym rozwiązaniem jest panoramiczna szyba, która oddziela kuchnię od sali. Goście nadal mogą obserwować pracę kucharzy, z profesjonalnym szefem na czele zespołu, ale w ciszy i spokoju, bez konieczności wdychania ewentualnych, nieprzyjemnych zapachów, które mogą powstawać podczas przygotowywania posiłków.