Lato w Polsce jest dla każdego z nas zawsze krótkie i mogłoby trwać znacznie dłużej. Aby odpowiednio zadbać o swój wygląd i zdrowie w okresie letnim, należy pamiętać, że nie wystarczą tylko ćwiczenia fizyczne. Ważne jest też spożywanie takich produktów, które z pewnością pomogą nam się przygotować na szarą jesień i mroźną zimę.
Jedz dużo warzyw!
Lato to idealny czas na jedzenie warzyw. Nie tylko ze względu na cenę, ale również ze względu na walory zdrowotne. Warto przede wszystkim sięgać po marchewki. Ich zbawienne działanie pomoże w zachowaniu świetnej kondycji naszych włosów czy paznokci i wpłynie na korzystny wygląd i barwę skóry. Błonnik zawarty w marchewce skutecznie obniża cholesterol i wspomaga perystaltykę jelit. Kwas foliowy szczególnie ważny jest dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega wielu wadom wrodzonym płodu i konieczny jest do prawidłowego rozwoju łożyska. Z kolei z beta-karotenu powstaje witamina A, która cenna jest dla zdrowia naszych oczu.
Jednak nie tylko marchewką lato stoi. Możemy również sięgnąć po inne pomarańczowe warzywa i owoce, takie jak dynia, morele, brzoskwinie czy pomarańcze, których spożycie zapobiega przemęczeniu i obniża ciśnienie tętnicze. Beta-karoten możemy również suplementować z warzyw zielonych. Natka pietruszki, która skrywa ogromne pokłady żelaza, jest świetnym zamiennikiem dla mięsa, strączków oraz jaj. Do wakacyjnego jadłospisu warto dodać też potrawy zawierające jarmuż, koper, szpinak, paprykę oraz szczypiorek. Dla leniwych idealnym wyjściem będą koktajle warzywno-owocowe, które nie dość, że są proste i szybkie w przygotowaniu, to są bombą witaminową dodającą wigoru w upalne dni.
Pij dużo wody!
Organizm dorosłego człowieka składa się w 60-70% z wody. Jej właściwości można by wymieniać bez końca, istnieje jednak kilka jej istotnych cech, które są ważne szczególnie latem.
Woda pełni rolę termoregulatora. Dzięki parowaniu potu, schładza powierzchnię ciała oraz równomiernie rozprowadza ciepło. Jako składnik śluzu, pełni ważna funkcję „oleju”, tym samym zapobiegając tarciu kości w stawach i organów wewnętrznych o siebie. W wodzie rozpuszcza się większość składników pokarmu i związków chemicznych. Rozpuszczając produkty przemiany materii, umożliwia trawienie i sprawne usunięcie ich z organizmu. Picie zimnej wody przyśpiesza spalanie kalorii, ponieważ organizm zmuszony jest do intensywniejszego ogrzania organizmu. Istnieje wiele wskaźników mówiących o tym, ile wody dziennie powinniśmy spożywać. Niezbędne minimum to osiem szklanek wody dziennie, a dla odchudzających się ilość ta zwiększa się aż do 2,5 litra. Woda powinna być letnia, średniozmineralizowana i przede wszystkim niegazowana!
Czego nie jeść latem?
Powinniśmy unikać ciężkostrawnych potraw i kalorycznych przekąsek, w skrócie: ograniczyć spożycie cukru oraz tłuszczu. Podczas upałów, mięso, kremowe ciasta czy słodkie drinki dość szybko tracą swoją świeżość, stwarzając idealne warunki dla rozwoju bakterii. Ciężkostrawne i wysokoprzetworzone produkty sprawiają, że czujemy się ociężali i przemęczeni, a latem powinniśmy żyć pełną piersią!
Nora
Wiosną i latem na moim talerzu gości niemal cały warzywniak bo przecież to same witaminy. Do tego jakieś chude mięsko lub ryby dobra kasza na zmianę z ryżem i danie gotowe. Aby było jeszcze zdrowiej obiady najczęściej gotuję w niedawno kupionym parowarze Philpiaka.
Elan
U mnie latem to soki z wyciskarki wolnoobrotowej. Są gęste , pożywne i zdrowe. Latem zastępuje nimi jeden posiłek . Jest to drugie śniadanie lub kolacja.
Redakcja nawidelcu.pl
Aż nam smaki na soki przyszły! 🙂 Mniam!
tereska
Soki to bogactwo witamin i składników odżywczych! W mojej diecie są pozycją obowiązkową właśnie na drugie śniadanie oraz kolację. Warto kupić porządną wyciskarkę. Ja kupiłam Slow Juicer, która także ma inne zastosowania, np. mieli mięso.
Terenia
Samym sokiem to człowiek nie pożyje długo. Do lekkich letnich posiłków zalicza się również obiadek gotowany na parze. Dlatego moim podstawowym garnkiem w kuchni jest parowar.