Kuchnia włoska jest niezwykle popularna wśród Polaków! Uwielbiamy ją za niebanalne połączenie smaków i aromatyczne, pełne niepowtarzalnego klimatu dania.

Co jest bazą tych pyszności? Które przyprawy i składniki grają główną rolę oraz jakie naleciałości niekoniecznie z kultury włoskiej zmieniają obraz kuchni tego kraju? Zajrzyj do wpisu!

Kuchnia włoska – tradycje

Kuchnia włoska składa się z dużej ilości warzyw i przypraw, a także… kontrowersyjnych węglowodanów. Jednak kto wydziela porcje i celebruje, z tzw. umiarem, niestraszne mu będą problemy z wagą. Oprócz tłustych serów i makaronów Włosi uwielbiają także oliwę z oliwek, która ma właściwości przeciwzapalne, reguluje procesy trawienia i jest bogata w witaminę A, D, E i K.
Tradycyjny posiłek kuchni włoskiej składa się z przystawki, dania mącznego, zupy, dania rybnego lub mięsnego oraz deserem niewielkiej porcji ,,na ząb”.

Popularne przyprawy

Kuchnia włoska to przede wszystkim zioła. Chociaż istotnie wpływają na smak przypraw, to nie są jedynym uzupełnieniem dań kuchni włoskiej. Poniżej przedstawiamy pełną listę:

  • Bazylia
  • Oregano
  • Estragon
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Pieprz
  • Pietruszka
  • Szałwia

Popularne składniki

Do popularnych składników należą:

  • Pomidory
  • Cebula
  • Czosnek
  • Oliwki i Oliwa
  • Parmezan
  • Makaron (świeży i suszony)
  • Kapary
  • Mozzarella
  • Salami
  • Pesto

Mity na temat kuchni włoskiej

Istnieją również mity na temat kuchni włoskiej, czyli naleciałości z zachodu, które niekoniecznie mają swój początek we Włoszech, ale mocno ukorzeniły się w świadomości konsumentów.

Do jednych z takich mitów należy wyobrażenie o prawdziwej Carbonarze – my znamy to danie przyrządzane na bazie śmietany, a Włosi ograniczają się do żółtka i parmezanu. Z kolei jeśli chodzi o pizzę, to nie ma mowy o ketchupie – jedyny akceptowalny sos do tego dania to oliwa z oliwek! A co wiemy na temat słynnego sosu Bolognese? Abstrahując od tego, że to jest nie tylko przecier pomidorowy w kompozycji z mięsem mielonym, ale coś więcej, dużo, dużo więcej… jednak nie we Włoszech! Na temat tego dania toczy się spór, bo podobno… ono wcale nie istnieje! A już na pewno nie powstało z rąk włoskich szefów kuchni. W prawdziwych włoskich knajpach nie uświadczysz dania tego typu. Zaskoczony?

Mitów na temat tej kuchni krąży bardzo dużo, więc warto przed podróżą do tego kraju (lub przygotowywaniem włoskiego obiadu) się z nimi zaznajomić, aby uniknąć wtopy. A czy Ty jesteś miłośnikiem włoskich smaków? Jakie danie należy do Twoich ulubionych? Podziel się z nami inspiracją w komentarzu!