Prowadzenie restauracji czy baru to biznes, który wymaga od jego właściciela bardzo dużej wiedzy, pasji, zaangażowania i odpowiedzialności. Czasami nawet przez jedną negatywną opinię łatwo o stratę większej grupy klientów. Dziś przyjrzymy się kwestii, która wydaje się oczywista, a jednak często pomijana.

Mowa o tym jak skutecznie dbać o czystość w kuchni i radzić sobie z bieżącymi problemami. Rozważmy to na kilku dobrze znanych nam sytuacjach.

Zaschnięty tłuszcz

Tłuszcz z oleju, oliwy czy masła należy do jednych z najtrudniej do wyczyszczenia zabrudzeń. Osadza się na naczyniach, blatach, płytach kuchennych, piekarnikach, zlewie czy okapie. W miejscach takich jak restauracje czy bary, gdzie klientów nie brakuje, a pracy jest dużo pracownicy muszą nie tylko dbać o jakość potraw, ale i o najwyższy poziom higieny i czystości. Na bieżące nieczyszczone plamy z tłuszczu mogą być także niebezpieczne dla kucharzy. Wystarczy jak tłusta plama na podłodze może przyczynić się do nieszczęśliwego upadku. Zaschnięte plamy z tłuszczu są bardzo trudne do oczyszczenia, a co więcej niszczą powierzchnie i naczynia. Z tego względu, jako właściciel powinieneś kupić specjalne detergenty, które będą przeznaczone do czyszczenia danych powierzchni, na przykład środek chemiczny przeznaczony do usuwania tłuszczu z piekarnika. Tylko takie będą miały specjalny skład dzięki któremu szybko usuniesz zabrudzenie.

Zatkany zlew

Zatkany zlew to dość częsty problem z jakimi muszą zmagać kucharze. Kiedy jest dużo klientów i trzeba szybko przygotować posiłki zatkany zlew będzie stanowił ogromne utrudnienie. Z tego względu, nie można zapominać o udrożnieniu odpływu. Oczywiście, na rynku znajdziemy wiele środków udrażniających, jednak przede wszystkim powinniśmy wybrać te w formie żelu. Dobry preparat to taki, który będzie bezpieczny do każdego rodzaju odpływu czy kanalizacji i ekspresowo rozwiąże problem. Przykładem może być Domestos Professional Ublocker Gel z linii Proformula by Diversey, który działa szybko i skutecznie, a to właśnie w restauracjach czy barach trzeba jak najszybciej naprawić usterkę.

Brudna podłoga

Podłoga to powierzchnia, o którą powinieneś szczególnie dbać nie tylko w pomieszczeniu dla gości, lecz także w kuchni, gdzie przygotowuje się posiłki. Podczas przyrządzania potraw na podłogę bardzo często spadają resztki jedzenia, kapnie tłuszcz czy rozleje się kawa – trzeba natychmiast wytrzeć podłogę skutecznym środkiem, który doczyści problematyczne plamy, na przykład po oliwie czy oleju. Podłoga powinna być wycierana na bieżąco, ponieważ na niej zbiera się zazwyczaj najwięcej bakterii i zabrudzeń. Wyposaż personel w profesjonalny płyn do mycia podłóg, który będzie na tyle skuteczny, że szybko poradzi sobie z każdym zabrudzeniem.

Oprócz inwestycji w profesjonalne środki czyszczące, pamiętaj, że codziennie powinny być wymieniane gąbki, ścierki i ręczniki do sprzątania. Kuchnia to miejsce, które powinno być sterylnie czyste, ponieważ właśnie tam zostaje przygotowywany posiłek dla twojego klienta.

Artykuł powstał przy współpracy z Pro Formula by Diversey.