Niespodziewani goście? A może są dni, gdy nie masz czasu na przyrządzanie obiadu? W takich sytuacjach warto mieć pod ręką proste przepisy na smaczne i sycące posiłki. Poniżej znajdziesz kilka prostych i szybkich przepisów na obiad w 20 minut.

Jakie produkty warto mieć zawsze w domu?

Bazą większości szybkich obiadów jest makaron. Wystarczy go połączyć z dowolnym sosem, wędzoną rybą czy serem, aby stworzyć sycący i smaczny posiłek. Jeżeli zdarza Ci się, że nie zawsze masz czas gotować np. bulion na zupę, to w kuchennej szafce powinieneś mieć kilka paczek makaronu. Zaopatrz się również w tuńczyka w puszce lub inne ulubione ryby w puszce. Przyda się też pasta pomidorowa w słoiku oraz pomidory w puszce – wszystkie te produkty mają długi termin przydatności do spożycia, zatem nie ma obawy, że się zepsują.

Aby przygotować szybki i zdrowy posiłek, nie potrzebujesz dużo czasu. Nie musisz też wydawać wiele. Nowa gazetka Biedronki lub Lidl gazetka to miejsca, w których znajdziesz ogromny wybór produktów w atrakcyjnych cenach. Możesz zatem zrobić zapasy z myślą o niespodziewanych sytuacjach.

Obiad w 20 minut – przepisy

Jeżeli nie masz wiele czasu na gotowanie, ale chcesz zaserwować sobie lub bliskim zdrowy i sycący obiad, skorzystaj z poniższych przepisów.

1) Makaron z sosem pomidorowym, oliwkami i serem

W mniej niż 20 minut przygotujesz makaron oraz pomidorowy, aromatyczny sos do niego. Jeżeli przepadasz za kuchnią włoską, ten pomysł na obiad z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego (spaghetti, penne lub inny)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 10 oliwek (czarne lub zielone)
  • 50 g sera (mozzarella lub inny)
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 cebula, 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy, np. bazylia, oregano oraz sól i pieprz

Wstaw makaron, a następnie na rozgrzaną patelnię połóż pokrojoną cebulę i przeciśniętą przez praskę główkę czosnku. Następie dodaj pomidory, pastę pomidorową i pokrojone oliwki. Po około 10 minutach dopraw sos przyprawami.

Gdy makaron i sos będą gotowe, pozostaje jedynie je zmieszać. Po nałożeniu porcji na talerz, dodaj jeszcze starty ser oraz pomidorki koktajlowe. Pomidorki możesz pokroić, możesz również pozostawić w całości.

2) Pieczony łosoś z makaronem i szpinakiem

W dyskontach bez trudu zakupisz wędzonego łososia (w wersji zarówno łagodnej, jak i pikantnej, czyli z pieprzem). Wraz z makaronem i szpinakiem stworzy on sycący posiłek, który możesz zaserwować całej rodzinie.

Składniki:

  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • 80 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione przyprawy

Wstaw makaron, a łososia włóż do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na około kwadrans. W tym czasie przygotuj szpinak – na rozgrzaną patelnię wrzuć szpinak, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz przyprawy. Duś go przez ok. 15 minut.

Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, wystarczy je przełożyć na talerz. Łosoś to cenne źródło kwasów tłuszczowych, a szpinak m.in. witamin i składników mineralnych. W zaledwie 20 minut możesz przygotować sycący i zdrowy posiłek.

3) Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa to kolejny pomysł na szybki obiad. Co więcej, w przypadku tego dania możesz eksperymentować. Z palety warzyw możesz wybrać tylko pomidory i zrobić pomidorową zapiekankę makaronową.

Składniki:

  • 250 g makaronu (najlepiej penne, ale możesz użyć również makaronu typu świderki)
  • 30 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 3-4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek pasty pomidorowej
  • 100 g sera (mozzarella, parmezan lub inny)
  • ulubione przyprawy (sprawdzą się m.in.: bazylia, oregano, zioła prowansalskie)

Wstaw makaron, a następnie przygotuj farsz. Pieczarki podsmaż na patelni, dodaj do nich pozostałe pokrojone warzywa: paprykę, pomidory i cebulę. Następnie uzupełnij nadzienie o pastę pomidorową i ulubione przyprawy.

Gdy farsz będzie gotowy, wystarczy go wymieszać z makaronem i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na koniec wstaw przygotowany posiłek do rozgrzanego piekarnika (200-220 st. C) na około 10 minut.