Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Paella, tortilla, gazpacho i tapas – pod tymi egzotycznie brzmiącymi nazwami kryją się najbardziej charakterystyczne smaki Hiszpanii, tradycyjne potrawy, które dawno zdobyły swoich miłośników także daleko poza granicami kraju Cervantesa i Dali`ego.
Kuchnia hiszpańska to zjawisko złożone, widać tu wpływy arabskie, angielskie, francuskie, greckie i włoskie. Poza tym każdy region ma swoje własne dania, odmienny sposób ich przyrządzania, doprawiania i podawania. Te najbardziej znane pochodzą z Walencji, Andaluzji i Kastylii.

Potrawy na ogół są proste, ale pełne smaku i bardzo aromatyczne. Najczęściej używanymi składnikami są: ryż, pomidory, ryby i owoce morza, ziemniaki, cebula, papryka, oliwki i oliwa, migdały oraz wino. Hiszpanie cenią wysoko sosy, które podkreślają smak potraw, chętnie stosują rozmaite zioła oraz przyprawy, szczególnie tymianek i oregano, a także szafran.

Na hiszpańskim stole nie może zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców. Wino w takiej postaci wprawdzie bardziej przypomina kompot, za to świetnie gasi pragnienie i nie wpływa negatywnie na trzeźwość umysłu. Popularne jest również tinto de verano – czerwone wino z dodatkiem lodu, wody sodowej i wermutu.

Jako przystawkę przed głównym posiłkiem podaje się tzw. tapas. Zwyczajowo serwuje się ją na niewielkich talerzykach, od których wzięła się nazwa. Tapa to po hiszpańsku pokrywka. Dawniej przekąski stawiano na kieliszkach z winem, by zapobiec jego wietrzeniu.
Najpopularniejsze tapas to: kawałki hiszpańskich szynek jamon serranojamon iberico, ostre kiełbaski chorizo lub oliwki. Tapas podaje się także w tawernach jako zakąski do wina.

Goście kawiarni mogą dostać do kawy lub czekolady na gorąco tzw. churros, czyli paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju.
Wśród dań głównych króluje paella – klasyczna potrawa przygotowywana na specjalnej, wielkiej patelni. Przyrządza się ją z ryżu, kawałków kurczaka, owoców morza, kiełbasek czosnkowych, papryki, pomidorów i groszku.
W kuchni hiszpańskiej popularna jest także tortilla. W odróżnieniu od meksykańskiego odpowiednika, hiszpańska tortilla jest rodzajem grubego, ziemniaczanego omletu, często z dodatkiem warzyw, mięsa i ryb.
W upalne dni świetnie smakuje także gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy.
Na deser lub na śniadanie można rozkoszować się rroz con leche – ryżem z mlekiem i wanilią na gęsto, zapiekanym w piekarniku i podawanym na zimno.