Jesień upływa nam pod znakiem dyni! To niezwykle wdzięczne warzywo, które pozwala na przygotowanie wielu potraw, począwszy od zup, poprzez placki, pasty, hummusy, a na ciastach, muffinkach i innych deserach skończywszy. 

W październiku aż roi się od dyni różnego rodzaju – polskiej, hokkaido czy piżmowej. Widzimy je zarówno na straganach, jak i w supermarketach. Każda z nich różni się zarówno wyglądem, jak i smakiem! Warto wykorzystać je w swojej kuchni i poeksperymentować odrobinę z jesiennymi smakami!

Aromatyczna zupa krem z dyni hokkaido

Składniki:

Czas przygotowania

około 60 minut

Liczba osób

4

Dynie pokrój, wydrąż z niej miąższ, a następnie podziel na mniejsze części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Przestudź i obierz.

W międzyczasie obierz i pokrój marchewki, poszatkuj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę.
W dużym garnku rozgrzej masło, przesmaż na nim cebulę z czosnkiem, dodaj marchew i wlej litr wody. Całość gotuj 10 minut na średnim ogniu. Dodaj miąższ z dyni i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw wszystkimi przyprawami do smaku. Podawaj z kromką dobrego pieczywa.

Wskazówka: Dla przełamania smaku każdą porcję zupy możesz udekorować 2 łyżkami śmietany kremówki. Warto posypać ją również pestkami dyni i słonecznika.

 

Pieczone frytki z dyni piżmowej

Składniki:

Czas przygotowania

około 40 minut minut

Liczba osób

4

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dynię pokrój na mniejsze części, obierz ze skóry, a następnie wydrąż z niej miąższ i pokrój na paseczki przypominające frytki.

Dynię przełóż do miski, dodaj oliwę, przyprawy i dokładnie ze sobą wymieszaj.

Frytki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Gdy zauważysz, że kawałki dyni ładnie się zarumieniły, wyjmij je i posyp solą.

Wskazówka: Frytki doskonale smakują z domowym ketchupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.

Rozgrzewające curry z dynią i cieciorką

Składniki:

Czas przygotowania

około 25 minut

Liczba osób

2-3

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż je na patelni na oleju kokosowym wraz z pozostałymi przyprawami.

Po upływie 2 minut na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę dynię, paprykę i mleczko kokosowe.

Całość ugotuj do miękkości.

Dodaj ugotowaną cieciorkę i pozostaw przez chwilę na ogniu. Podawaj z ryżem lub chlebem.

Wskazówka: Jeśli chcesz podkręcić smak całego dania, posyp je świeżą natką pietruszki.