Autorem wpisu jest: Marian Jeżewski

Niedaleko Rawy Mazowieckiej w zacisznie położonym Hotelu „Ossa” odbyła się gala wręczenia Kulinarnych Oskarów 2008. W czterech kategoriach nominowanych było prawie czterdzieści osób, które „popularyzując sztukę kulinarną, wywierają szczególny wpływ na jej kształt i rozwój”.

Imprezę zorganizowała firma Nestlé Professional – tak brzmi od obecnego roku jej nowa nazwa. Zwycięzcami szóstej edycji zostali:

„osobowość kulinarna”: Jean Bos,
„program telewizyjny”: Grzegorz Kazubski i Robert Ciechomski, za program „Szefowie Kuchni” (Kuchnia TV),
„promotor kuchni regionalnej”: Grzegorz Parzewski,
„książka”: Robert Makłowicz, za „Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”.

Następnie poznaliśmy wyróżniających się pracowników firmy Nestlé, którzy za swoje wybitne osiągnięcia otrzymali stosowne nagrody. W dalszej kolejności po czerwonym dywanie przeszli przedstawiciele partnerów handlowych Nestlé, którzy również odpowiednio za wyniki swojej działalności zostali docenieni. Liczebnie oskarowi laureaci pozostali w mniejszości.

W części rozrywkowej wystąpił najpierw efektowny żeński duet „Kasia i Paula” – dziewczyny zagrały w oryginalnym składzie: na elektrycznych skrzypcach i harfie. Gwiazdą wieczoru był zespół o częściowo kulinarnej nazwie: „Blue Café”. Przedstawiać go nie trzeba. Koncert do bankietu, to wyzwanie dla każdego artysty. Dominika Gawęda z kolegami stanęli na wysokości zadania i potraktowali występ w pełni profesjonalnie.

Gdybym już miał trochę pokręcić nosem, to na niezbyt ambitne wino serwowane tego wieczoru. Za to przystawki, potrawy, a zwłaszcza wyszukane, kolorowe desery oraz ciasta, nad którymi wznosiła się pięciopiętrowa fontanna płynącej czekolady były rzeczywiście na miarę gali Kulinarnych Oskarów.

Impreza miała miejsce 21 lutego 2008 r.