Autorem wpisu jest: Anna Kierzek
„Usiądź sobie wygodnie, a ja naleję Ci kieliszek najlepszego wina. I odpoczywaj” – takimi słowami, rozpoczęła się niezwykła degustacja win dla szczególnych gości – dla Mam, które niedawno obchodziły swoje święto. Wina zostały dobrane tak, by każda z pań mogła odnaleźć swój ulubiony smak. Bo, jak powiedział Marian Jeżewski, prowadzący degustację i opowiadający o winach – nie ma win złych i dobrych; są tylko takie, które nam smakują lub nie. Degustacja i okazja były szczególne, dlatego też każda z pań została przywitana lampką musującego wina i… truskawkami – te owoce nie tylko w duecie z szampanem wypadają doskonale – tutaj można się było o tym przekonać.
- Capris Penece – renomowane wino musujące Capri, charakteryzuje się intensywną, żółtą barwą, o aromacie owoców morza. W smaku pełne, nieco gorzkie. Wykwintny odpowiednik najlepszych francuskich szampanów.
- Koper Malvazija (Słowenia) – to gatunkowe wino wytrawne o kontrolowanym pochodzeniu. Wyróżnia się zielonkawo żółtą barwą i charakterystycznym kwiatowym bukietem. Pozostawia ustach pełny i bogaty smak. Bardzo ważna jest temperatura serwowania tego wina – 12C. Jest lekkim, idealnym winem na gorące popołudnia.
- Gray Fox Merlot (Kalifornia) – nazwa winiarni powstała w uznaniu zasług gatunku Szarego Lisa, który pełni istotną rolę w utrzymaniu równowagi ekologicznej w ekosystemie otaczającym winiarnię. Dzięki niemu winiarnia może uprawiać winorośle na polach w najbardziej naturalny i ekologiczny sposób. Ten Merlot jest w pełni zbudowanym wytrawnym winem. W zapachu wyczuwalne są żywe tony wiśni. Smak delikatny o spokojnym końcu. To wino powinno być serwowane w temperaturze pokojowej – wtedy można w pełni docenić jego walory smakowe.
- Misiones de Rengo Carmenere Reserva (Chile) – wino pochodzi ze słynnych winnic w dolinie Valle de Rapel; jakościowe, czerwone, wytrawne, otrzymane z ręcznie zbieranych winogron pod koniec kwietnia. Ma głęboką barwię bardzo ciemnej śliwki, trwałą ciekawą kompozycję zapachową (zgodnie z zaleceniami enologa dla podtrzymania aromatu nie filtrowane przed nalaniem do butelek, w miarę upływu czasu wytąca się naturalny osad) – dojrzałe czarne owoce jeżyna, śliwka, a także charakterystyczne dla szczepu carmenere przyprawy czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej i wreszcie przypiekanego chleba, wanilii i cynamonu. Wino krzepkie, pełne zrównoważone, dojrzałe. Przez 8 miesięcy dojrzewające w beczkach z dębu francuskiego i kolejne 6 miesięcy w butelkach, wino pozostawia w ustach na długo aksamitny smak, charakteryzuje się łagodnym zakończeniem.
- Fregold Moscatel (Hiszpania) – gorący śródziemnomorski klimat oraz warunki glebowe hiszpańskiej Walencji rodzą niepowtarzalnej jakości grona, z których w tradycyjnym procesie produkcji powstaje to unikalne wino. Intensywny bukiet aromatów kwiatowych z nutą prażonych migdałów, karmelu i cytrusów oraz niezwykła barwa głębokiego różu ze złotymi refleksami pozostawiają niezatarte wrażenie. Wyprodukowane jest ze szczepów Muscat i Garnach. Wino szczególnie polecana na lato – jak aperitif, dodatek do deserów, sałatek owocowych. Przed podaniem schłodzić do temp. 8-10ºC.Kinga Davida Concorde (Izrael) -izraelskie koszerne wino gronowe, czerwone słodkie, aromatyczne, spożywane zwłaszcza podczas kidiszu – ceremonii błogosławieństwa nad pucharem wina z okazji rozpoczęcia szabatu i innych świąt. Doskonałe również do dań kuchni regionalnej oraz tradycyjnie do deserów lub jako aperitif. Podawać schłodzone.
W miarę, jak napełniały się kieliszki kolejnymi winami, rosło zaangażowanie w dyskusję o serwowanych trunkach. Prowadzący degustację musiał odpowiadać na wiele pytań – począwszy od temperatury serwowania poszczególnych win, a na rozmieszczeniu kubków smakowych na języku kończąc. Kulminacyjnym punktem spotkania był wybór najlepszego wina wieczoru. Wyłoniono dwóch faworytów: Kinga Davida Concorde i Misiones de Rengo Carmenere Reserva. Dwa czerwone wina, każde inne, a razem wspaniałe!
Degustacja dla mam odbyła się 30 maja 2007 roku w Składzie alkoholi „Górna Półka” w Imielinie.
Foto: Anna Kierzek
Na zdjęciu: uczestnicy degustacji, o winach opowiada Marian Jeżewski