Autorem wpisu jest: Sudety IT – Status

Finał X Mistrzostw Polski w Grillowaniu już za nami. Rawicz, polskie zagłębie wędliniarskie, trzy lata z rzędu z wielką życzliwością gościł u siebie uczestników eliminacji Wielkopolski Grillowych Mistrzostw. Tym razem był gospodarzem Finału. Od godziny 8.00 trwały gorące przygotowania, a o 11.00 zaczęły meldować się pierwsze ekipyy, które ustawiły swoje ekspozycje zaczęły rozgrzewać grille. Zapachy ściągnęły na Plac Ratuszowy Rawicza wielu łakomczuchów i smakoszy.
Jury, zgodnie z wymogami WBQA (Word Barbecue Association) podzielone zostało na dwie grupy. Pierwsza to 20 osobowe jury degustacyjne („ślepe jury") druga to jury profesjonalne w składzie :

  • Piotr Murawski – ekspert i doradca kulinarny UNILEVER , v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002, laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria i zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
  • Piotr Małecki – ekspert kulinarny i wieloletni kucharz hoteli Marriott w Polsce ,Armenii i Kazachstanie, v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002, laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria i Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
  • Marek Mol- szef kuchni Hotelu ZAMEK NA SKALE w Lądku Zdrój, Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002 i 2006, Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku, Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006r.
  • Dariusz Wyborski – szef Kuchni Hotelu Mercure Orbis Jelenia Góra, v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2004 i 2005
  • Mariusz Tkaczyk – szef gastronomi sieci Hoteli Qubus, pierwszy v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 1999, Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006 r.

Z uznaniem jury i publiczności spotkał się debiut amatorów z Kłodzkiego Klubu Kulinarnego, którego założycielami są wielokrotni uczestnicy Mistrzostw Polski w Grillowaniu: Waldemar Załuski i Jan Skrobol. Członkami Klubu są miłośnicy kulinariów nie związani profesjonalnie z gastronomią oraz kucharze zawodowi z Kotliny Kłodzkiej, a jego celem jest podnoszenie jakości usług gastronomicznych w regionie, promocja polskiej kuchni i grillowania. Klubowa ekipa wśród amatorów bezapelacyjnie prowadziła od początku konkursu zarówno w ocenach jury profesjonalnego i degustacyjnego. Gratulując zwycięstwa liczymy na udział Kłodzkiego Klubu Kulinarnego w dolnośląskich i ogólnopolskich konkursach kulinarnych.
Drugie miejsce w kategorii „Amatorzy" zdobył rodzinny tercet z Ełku: Ewa Miszkiel (mama), Anna Grzegorczyk (córka) i wspierająca Bożena Grzegorczyk (teściowa). Jak na tak ,,wybuchowy zestaw rodzinny,, panie współpracowały niezwykle harmonijnie i ze smakiem.

Po raz pierwszy w Finale Mistrzostw wzięły udział dwie szkoły gastronomiczne z Pszczelej Woli i Bełżyc. Obydwie szkoły z terenu województwa lubelskiego. To dobry znak dla przyszłości ,,polskiego grilla". Młodzi adepci sztuki kulinarnej bez tremy przystąpili do konkursu, a jakość serwowanych potraw niewiele różniła się od ich zawodowych konkurentów. Gratulujemy szczególnie młodzieży ze szkoły w Bełżycach (laureat III miejsca w kategorii amatorzy) i ich opiekunom Pani Jolancie Zygo i Marcinowi Zagozdonowi za profesjonalne przygotowanie ekipy i opiekę nad młodymi adeptami sztuki grillowania.

Faworytami Mistrzostw byli ,,starzy grillowi wyjadacze": Wojtek Charewicz i Maciej Gosiewski dziennikarze „Gazety Olsztyńskiej", reprezentujący czterogwiazdkowy hotel Manor z Olsztyna. Wojtek i Maciek w przeszłości stawali już na podium Mistrzostw Polski w Grillowaniu i Sielawy Blues tym razem nie osiągnęli tego zaszczytu. Znakomicie przygotowane potrawy z wymyślnymi dodatkami (konfitury z płatków dzikiej róży, pasta orzechowo-czosnkowa) znajdowały uznanie jury profesjonalnego, natomiast te same produkty w lunch boksach dostarczane dla jury degustacyjnego nie uzyskały należnego im uznania. Zdaniem Jury nasi mazurscy przyjaciele powinni dokooptować do swojej grillowej drużyny jeszcze jedną osobę (najlepiej panią), która ich naprawdę wspaniałe potrawy serwowałaby z należną im atencją.

W kategorii ,,Zawodowcy" zwyciężyła ekipa restauracji „Stary Młyn" z Wielichowa k/ Grodziska Wielkopolskiego. Lider ekipy Tomasz Szrama zdobywał kulinarne i grillowi szlify w poznańskim Sfinksie i Brovarii. Teraz w uruchamianym Starym Młynie (obiekt przy trasie Poznań – Zielona Góra) każdy gość będzie miał możliwość spróbować prawdziwie mistrzowskich dań z grilla.

Ekipa „Zamku Czocha", zdobywca drugiego miejsca, startuje w Mistrzostwach Polski w Grillowaniu od trzech lat. Jak zwykle przygotowała niezwykle ciekawą aranżację stoiska i była najbardziej radosną drużyną wojów.

Trzecie miejsce wśród zawodowców przypadło kucharzom z hotelu „Relax" z Karpacza. Hotel w którym pieczę nad gastronomia sprawuje Piotrek Lipski (vice mistrz polski z 2006 roku).

Finał X Mistrzostw Polski w Grillowaniu odbył się 30 sierpnia 2008 roku w Rawiczu. Portalnawidelcu.pl był jednym z patronów medialnych imprezy.