Autorem wpisu jest: ItaBo

W ramach krakowskich targów Horeca odbyło się wyjątkowe seminarium na temat oliwy. Jego pełny tytuł brzmiał: „Oliwa z oliwek extravergine: charakterystyka, jakość, walory zdrowotne oraz różnice względem pozostałych olejów roślinnych". Wykład połączony z degustacją poprowadził zaproszony specjalnie na tę okazję Enrico Lupi, prezes Włoskiego Stowarzyszenia Producentów Oliwy „Citta' dell'Olio". Organizatorem seminarium była warszawska firma ItaBo.

Seminarium skierowane do restauratorów, dietologów, szkół gastronomicznych i miłośników zdrowego żywienia spotkało się z ogromnym zainteresowaniem publiczności, która wypełniła salę po brzegi. Po wysłuchaniu części teoretycznej, słuchacze – pod okiem eksperta z Italii – przystąpili do zgłębiania zapachów i smaków oliwy pochodzącej z różnych regionów Włoch od Ligurii po Apulię. Próba wybrania najsmaczniejszej oliwy nie udała się, gdyż sala była podzielona w swych opiniach. A ponieważ "de gustibus non est disputandum" (o gustach się nie dyskutuje – przyp.red), nawet prelegent przyznał, iż walory smakowe oliwy nie są wyznacznikiem jej jakości i w dużej mierze związane są z miejscem pochodzenia oraz z gatunkiem oliwek, z jakich dana oliwa jest otrzymywana.

Degustacja
1. Oliwa „Extravergine Mosto Oro" jest owocem starannej selekcji i tłoczenia „na zimno" najwyższej jakości oliwek „Taggiasca", typowej odmiany dla Riwiery Liguryjskiej (Riviera Ligure di Ponente), zbieranych w Dolinie Oneglia (Valle di Oneglia) w styczniu, lutym i marcu. Oliwa ta jest wręcz moszczem oliwnym (gdyż nie została poddana filtracji). „Mosto Oro" ma słodki i zrównoważony smak, o lekkiej migdałowej nucie. Charakteryzuje się delikatnym zapachem oraz ciepłym złotym kolorem w pełni dojrzałych oliwek „Taggiasca". Idealny do doprawiania najbardziej wyrafinowanych potraw, a w szczególności ryb.
Butelkowanie tego tłoczonego na zimno i nie filtrowanego moszczu poprzedzone jest naturalną dekantacją. Butelka jest owinięta złotą folią, która zapewnia całkowitą ochronę produktu przed działaniem światła.

2. Green Fruit Fruttato verde. To wspaniała włoska oliwa Extravergine, otrzymywana z jednogatunkowych upraw odmiany Oliva Ogliarola. O owocowym, nasyconym choć łagodnym smaku, takim właśnie, jak smak samych oliwek Ogliarola. Jest on przyjemnie cierpki, pozbawiony gorzkiej nuty, według naszej oceny odpowiedni dla osób kochających dobre i mocne smaki. Butelkowanie tego tłoczonego na zimno i nie filtrowanego moszczu poprzedzone jest naturalną dekantacją.

3. Oleificio Tiziano di Tiziano Scaringella. Jest to oliwa o intensywnym posmaku owocu oliwki i wyczuwalnej woni ziół i karczochów. Smak lekko gorzkawy, pikantny, posmak czystego owocu oliwki o zapachu karczochów i gorzkich migdałów; oliwa średnio owocow.

4.Martoccia Agroalimentare s.r.l. Ekstra Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia INTENSYWNA. Z oliwek bambina i innych odmian młodej oliwki, ręcznie zbieranych. Tłoczona na zimno w matrycy z kamienia. Nie przejrzysta, ponieważ oliwa ta nie jest filtrowana. Kolor  złotożółty, z refleksami zieleni. W aromacie wyczuwalne nuty trawy, w smaku owocowa, słodka i eleganckia, subtelna z pikantnym zakończeniem.

5. Ekstra Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia DELIKATNA. Wyprodukowano ją z oliwek Cellina di Nardò, Oglialora Leccese i Leccino. Oliwki zbierane ręcznie bezpośrednio z drzewa przy użyciu grzebienia mechanicznego. Olwa tłoczona na zimno ( w temperaturze < 27º C), w matrycy z kamienia. Przejrzysta, o barwie nieco zielonkawej z refleksami złótożółtymi. Zapach owocowy z delikatną nutą trawy. Smak elegancki i subtelny z pikantnym zakończeniem.

Semianrium oliwne odbyło się 20 listopada 2008 roku podczas targów Horeca w Krakowie.

Foto: ItaBo