Autorem wpisu jest: Halina Kumor

Korespondencja własna z USA

Halloween to święto duchów, pająków i szkieletów, różnego rodzaju ciastek i ciasteczek oraz „smakowitych potworków", które są wynikiem kulinarnych pomysłów Amerykanów. Straszne? Tak, czasem przerażają „udekorowane domy", przed którymi ustawiony jest cmentarz do złudzenia przypominający prawdziwy, a gdzieniegdzie spod liści wystaje zakrwawiona ręka lub czaszka. Wśród tych straszydeł biegają dzieci z koszyczkami w kształcie dyni i pukają do drzwi każdego domu. Już z daleka chórem krzyczą tradycyjne: "Trick or Treat" i z radością zabierają przygotowane przez gospodarzy ciasteczka, cukierki czy zabawki w kształcie duchów, pająków i dyni.

Na amerykańskich przedmieściach panuje niepisana umowa, że dzieci nie zatrzymują się przy domach nieudekorowanych halloweenowymi „straszydłami". Jest to kraj wielu kultur, wielu narodowości i nie wszyscy bawią się w ten „amerykański karnawał". Mimo wszystko mieszkając tutaj, nie sposób oprzeć się tradycji, którą Amerykanie kultywują z ogromnym namaszczeniem, organizując imprezy w szkołach, miejscach pracy i na ulicach. Żadne przyjęcie nie może obyć się bez wyboru najlepszego i najstraszniejszego przebrania. Myślę, że można to święto porównać z naszym polskim karnawałem, bo królują kostiumy, zabawa, śmiech i sąsiedzkie „garażowanie" – mieszkańcy osiedli często w równie uroczych kostiumach, spotykają się w garażach. Samochody zaparkowane na osiedlowych uliczkach, a w garażu stoły, krzesełka i oczywiście grill. Halloween to jedno z niewielu świąt, kiedy Amerykanie przyrządzają w domu różnego rodzaju smakołyki i z pełnymi talerzami dołączają do wspólnego biesiadowania.

Halloweenowe przysmaki
Na stole królują wszelkiego rodzaju ciasteczka, wypieki z prażonej kukurydzy i ciasta z dyni. Spróbować tu można różnego rodzaju „smakowitych potworków" według własnego pomysłu każdej pani domu. Wyśmienicie smakują ziemniaczane duchy, hot dogi w kształcie mumii czy „usta potwora" pachnące boczkiem pomidorami i smażoną wołowiną. Na grillu skwierczą typowo amerykańskie steki i trwa zabawa do późnej nocy. Nie jest to jednak koniec święta. W wielu miastach i miasteczkach odbywają się tzw. „Pumpkin Festival" czyli dni, w czasie których na ulicach wystawiane są różnego rodzaju stragany z dyniami, najróżniejszych kształtów i kolorów oraz z przysmakami wykonanymi właśnie z dyni. Konfitury dyniowe i tutejszy „pumpkin pay" należą do przysmaków, którymi Amerykanie objadają się aż do Święta Dziękczynienia. Myślę, że warto wypróbować choć niektóre z przepisów na halloweenowe przysmaki tak licznie umieszczane we wszelkich regionalnych i ogólnopaństwowych pismach w całych Stanach Zjednoczonych.

Życzę dobrej zabawy w kreowaniu „smacznych potworków, duchów i wszelkich przedziwnych żyjątek". SMACZNEGO!

MUMMY DOGS
Składniki:

  • 32 dag. mrożonego ciasta francuskiego
  • ½ kg. cienkich parówek
  • musztarda i mak do dekoracji

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 C. Z ciasta francuskiego zrób hot dogi, przypominające wyglądem mumie egipskie . Piecz około 15 do 20 minót Na parówce zaznacz musztardą oczy a ziarenkami maku źrenice na wystającej z jednej strony parówce. Smacznego.

MASHED POTATO GHOSTS / ZIEMNIACZANE DUSZKI
Składniki:

  • litr mocno ubitych lub przemielonych przez maszynkę ziemniaków
  • papier woskowany
  • szklanka czarnych oliwek

Wykonanie:
Z ziemiaków wyłożonych na papier woskowany uformuj kształt ducha (na jednego ducha zużywa się około szklanki tłuczonych ziemniaków. Pokrój oliwki w plasterki tworzące okrągłe kształty przeznaczone do zaznaczenia oczu i ust.

MOSTER MOUTHS / USTA POTWORA
Składniki:

  • łyżeczka oleju roślinnego
  • średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 4 plasterki pokrojonego w kostkę boczku
  • pół kilograma wołowiny
  • 2 średnie śliwki
  • 2 obrane i pokrojone pomidory
  • 4 plasterki pokrojonego w kosteczkę sera żółtego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ paczki (około 18 dużych makaronowych muszelek) ugotowanych i osuszonych.
  • do dekoracji: marchewki, oliwki czerwona papryka, ogórki konserwowe oraz ser żółty.

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Nasmaruj tłuszczem naczynie do pieczenia. Rozgrzej olej na wolnym ogniu w rondlu lub garnku, dodaj cebulę i boczek; smaż dopóki cebula nie zrobi się miękka. Dodaj pokrojoną wołowinę i smaż około 5 minut, dopóki mięso nie straci specyficznego lekko różowego koloru. Dodaj pomidory, ser, sól i pieprz. Nałóż farsz do muszelek z makaronu i włóż do przygotowanego wcześniej naczynia służącego do pieczenia.
Pokrój marchewkę w cienkie paseczki. Pokrój oliwki w plasterki i włóż w środek każdego plasterka paseczek marchewki aby powstaly oczy. Pokrój czerwoną paprykę tak, by wyszedł kształt kłów. Pokrój ser w trójkąty – zęby. Pokrój ogórki konserwowe wzdłuż tak by imitowały język.
Wstaw wypełnione farszem muszelki do piekarnika i piecz 3 do 5 minut. Po wyjęciu udekoruj wcześniej przygotowanymi warzywami. Podaj jak najszybciej.

HALLOWEENOWE PIERNICZKI
Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 21/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżki mielonych goździków
  • ¼ łyżki gałki muszkatałowej
  • 1 szklanka masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki sody do pieczenia
  • cukier kryształ

Wykonanie:
Przesiej razem mąkę, kakao, przyprawy do średniej miski, dodaj masło, cukier, mielony imbir. Dodaj sodę do pieczenia i wyrób ciasto elektrycznym mikserem lub ręcznie. Uformuj kulę z ciasta i włóż do lodówki na 2 godziny.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 3 cm. Wykrawaj różne kształty, ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz około 10 do 12 minut.

Foto: Halina Kumor