Autorem wpisu jest: Sudety – IT

W sobotę 9 czerwca na rynku w Cieszynie odbył się wielki kulinarny festyn „Śląskie Smaki", organizowany w ramach Festiwalu Kuchni Polskiej. 17 ekip z różnych regionów województwa rywalizowało o miano mistrza kuchni śląskiej, a kilka tysięcy mieszkańców i odwiedzający Cieszyn turyści mogli zasmakować typowych, śląskich specjałów. O wrażenia artystyczne zadbał zespół Śląsk, oraz regionalne zespoły artystyczne.

Konkurs kulinarny miał na celu nie tylko zaprezentowanie tradycyjnych dań ze śląskim rodowodem, ale przybliżenie kultury i tradycji śląska, oraz promocję dań śląskich wśród restauratorów i hotelarzy. Ekipy konkursowe miały za zadanie przygotowanie potraw z iście śląskim rodowodem, oraz wykazać wiedzę na temat historii i zwyczajów związanych z ich serwowaniem. W zestawach serwowanych potraw musiały się znaleźć dania z karpia – ryby, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach (nie tylko wigilijnych).
Poziom umiejętności, jaki zaprezentowali uczestnicy sprawił, że 12. osobowe jury złożone z przedstawicieli profesjonalnej gastronomii, etnografów i smakoszy miało twardy orzech do zgryzienia – wszystkie potrawy były bowiem niezwykle smaczne, efektownie podane i każda z nich okraszona była starą, śląską tradycją. Po degustacjach i burzliwych naradach, przewodnicząca jury – Hanna Szymanderska ogłosiła wyniki.

Kategoria Profesjonaliści:

* Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2007 – Karczma Pod Lotniskiem z Bieska Białej za majoneziki rybne na sałatce jarzynowej, polewkę piwną z twarogiem oraz przepiórkę duszoną
* Srebrny Durszlak – Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego za roladę wołową z białymi kluskami z modrom kapustą, zupę rybną i szpajzę dwusmakową
* Brązowy Durszlak otrzymał Hotel Villa Verde z Zawiercia za Karpia w żurawinie, krem czosnkowy z grzankami oraz roladę wieprzową faszerowaną krupniokiem und Panszkraut.

Kategoria Amatorzy:

* Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2007 – Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach za chachor szałot, kotlet i kompot z bani
* Srebrny Durszlak – Koło Gospodyń Wiejskich z Rud w powiecie raciborskim za schab sztygarski, kluski bułczane i kapustę zasmażaną
* Brązowy Durszlak – Koło Gospodyń Wiejskich z Łączki za polywke łowięzią, królika pieczonego ze śmietaną, fusate gałuszki z modrom kapustą i szpyrkami oraz budyń z sokiem malinowym.

Kiedy minęły emocje związane z rywalizacją, zaczęła się prawdziwa uczta – każdy mógł spróbować przygotowanych potraw i ocenić je pod względem smakowym – tutaj także dało się słyszeć zacięte dyskusje na temat potraw, lecz pomimo różnych gustów, degustujący byli zgodni – wszystko było bardzo smaczne i bardzo śląskie!

* Śląską edycję Festiwalu Kuchni Polskiej zorganizowała agencja Sudety IT – Festiwale Smaku , Śląska Organizacja Turystyczna oraz Miasto Cieszyn.
*Sponsorami Festiwalu byli : Tesco, Stowarzyszenie Pan Karp, Stalgast, Cheman