Autorem wpisu jest: Łukasz Niziołek

Dania staropolskie były atrakcją kolejnego spotkania z cyklu Obiady Czwartkowe, podczas których poza smakowaniem rodzimych potraw, zacni goście rozmawiali o wartości i tradycjach polskiej kuchni.

Autorskie menu przygotował Henryk Nieciejowski, szef kuchni restauracji „Belvedere", a Karol Okrasa w porywający sposób opowiadał o sposobie przygotowania serwowanych dań. Obaj mistrzowie kuchni zaserwowali gościom ucztę potwierdzającą bogactwo polskiej tradycji kulinarnej. Wśród dań znalazły się m.in.: chłodnik z zielonego groszku podany z tatarem z pomidorów i musem lodowym o smaku kabanosa. Daniem głównym był opiekany filet sandacza, w towarzystwie podsmażonego szpinaku, borowików i vinagrette z kaszy gryczanej.

Organizowane przez firmę Philipiak Polska spotkania mają na celu propagowanie zdrowego stylu odżywania. Okazuje się, że wbrew stereotypowym opiniom, także polska kuchnia może być zdrowa.
– Coraz więcej osób przykłada wagę do tego, co pojawia się na talerzu. Wprowadzamy do naszej diety cenne warzywa i owoce. Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, częściej zdarza nam się przygotowywać mięso na parze lub delikatnie opiekać ryby w piekarniku. Dowodem na to, że tak przygotowane dania mogą być pyszne, ale i zdrowe, jest dzisiejsze spotkanie – mówiła Katarzyna Zielińska, dietetyk z Centrum Przeciwdziałania Otyłości i Promocji Zdrowia „Vitasana".

Nowe, polskie smaki odkrywali popularni w Polsce obcokrajowcy – Witold Casetti i tancerz Żora Korolyov. Spostrzeżeniami na temat wartości tradycyjnej kuchni polskiej wymieniali się także aktorzy Olga Bończyk i Robert Rozmus. Agnieszka Fitkau-Perepeczko, aktorka i jednocześnie autorka wielu książek kulinarnych, sama zaangażowała się w przygotowanie deseru z poziomek polanych musem malinowym.

Impreza odbyła się 8 sierpnia 2008 roku w restauracji „Belvedere" w Łazienkach Królewskich.

Foto: Premium PR