Autorem wpisu jest: Marzenna Konkolewska

Od 19 do 23 października 2008 roku w niemieckim Erfurcie odbyła się XXII Olimpiada Kulinarna. W tegorocznych Igrzyskach wzięło udział 1600 kucharzy z 50 państw. Polskę reprezentowały cztery ekipy: wojskowa, reprezentacja juniorów oraz dwie regionalne: pomorska i warszawska. O tytuł mistrza walczyła również drużyna carvingu reprezentowana przez Mirka Bobrowskiego.

W olimpiadzie wzięło udział 10 drużyn wojskowych: z Wielkiej Brytanii, USA, Szwajcarii, Szwecji, Irlandii, Słowacji, Węgier, Holandii, a także Polski i Niemiec. Drużyna wojskowych kucharzy z jednostek Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, Sił Powietrznych i Marynarki Wojennej wywalczyła dwa brązowe medale: za przygotowanie 21 dań oraz za posiłek złożony z trzech dań: przystawki, dania głównego oraz deseru. Na przystawkę podano piankę z gęsiej wątróbki na pierniku z piwną galaretką i rodzynkami, danie główne stanowił comber z sarny w cieście filo serwowany z torcikiem kasztanowo-selerowym podany na glazurowanych liściach brukselki z orzechami włoskimi. Zwieńczeniem posiłku był deser: sorbet waniliowy podany na jogurcie z kumkwatu z pomarańczowym campari.

Po zaledwie 5 miesiącach treningów wojskowa ekipa udowodniła, że potrafi gotować nie tylko gęstą grochówkę w wielkim kotle, ale może się wyspecjalizować również w naprawdę wykwintnych daniach. W sumie polskie reprezentacje przywiozły do kraju pięć medali: wojskowa – dwa brązowe, pomorska – brązowy, warszawska – brązowy, carvingu- srebrny. Drużyna juniorów otrzymała dyplomy uznania.

Każda z drużyn przed wyjazdem na tę najbardziej prestiżową imprezę kulinarną na świecie (odbywającą się od 1908 roku) długo ćwiczyła pod okiem trenerów. Ekipę wojskowych kucharzy trenował Jean Bos, szef kuchni restauracji „Dolce Vita", założyciel Akademii Kuchni Molekularnej w Bydgoszczy. Koordynatorem treningów i samego wyjazdu było Szefostwo Służby Żywnościowej IWsp SZ z płk. Leszkiem Staniszewskim na czele, we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.

Skład wojskowej reprezentacji polskiej:
1. Arkadiusz Kubic – kapitan drużyny (22 Baza Lotnicza Malbork)
2. chor. Marek Wójcik – (3 Brygada Rakietowa Warszawa)
3. Adam Siwczak (31 Baza Lotnicza Poznań Krzesiny)
4. chor. Krzysztof Sławiński (21 Dywizjon Rakietowy Obrony Powietrznej Gdynia)
5. chor. Henryk Morański (60 Dywizjon Rakietowy Obrony Powietrznej Olszewnica)
6. Piotr Welter (1 Batalion Dowodzenia Okręgu Wojskowego Bydgoszcz)
7. Małgorzata Tatarek (Centrum Szkolenia Marynarki Wojennej Ustka)
8. Anna Łazur (1 Baza Materiałowo-Techniczna Toruń)
9. Maria Wójcik (61 Brygada Rakietowa Obrony Powietrznej Skwierzyna)
10. Sławomir Pukniel (1 Pomorska Brygada Logistyczna)

Foto: Marzenna Konkolewska