Kuchnia hiszpańska to mieszanka głównie śródziemnomorskich smaków, której podstawą jest prostota i wydobycie głębokiego aromatu. Nie bez powodu jest uznawana za jedną z najpyszniejszych na świecie. Ogromny wpływ na jej rozwój miała historia samego kraju, podboje i migracje ludności. Nadal, w zależności od regionu, różni się od siebie popisowymi daniami.

Masz 10 sekund, aby pomyśleć o hiszpańskiej kuchni. Czas… start! Co przyszło Ci do głowy? 

Pozwól nam zgadnąć:

  • paella, 
  • chorizo,
  • oliwa z oliwek
  • tapas,
  • quesadilla, 
  • szafran,
  • churros z czekoladą, 
  • gazpacho, 
  • empanadas. 

Udało nam się trafić w chociaż jedno skojarzenie?

Podstawowe składniki - kuchni hiszpańskiej

Jedzenie w Hiszpanii wyróżnia się procesem przygotowywania – powstaje ono głównie ze świeżych produktów. Wysokiej jakości warzywa takie jak pomidory, czosnek, cebula, papryka czy owoce – truskawki, winogrona, gruszki i wszelkiego rodzaju cytrusy w znaczącym stopniu wzbogacają smak potraw i napojów. 

Niemałą rolę odgrywają tu także owoce morza, których w Hiszpanii jest naprawdę wiele – kalmary (chipirones), ośmiornice, kraby, ostrygi. Warto wspomnieć także o najdroższej i najszlachetniejszej przyprawie świata – szafranie, który w kuchni hiszpańskiej stosowany jest m.in. do paelli.

Regionalna kuchnia w Hiszpanii

Jak już wspomnieliśmy, każda część tego kraju może poszczycić się własną potrawą. W Andaluzji, na przykład, zjemy doskonałe gazpacho, które w sezonie letnim i przy wysokich temperaturach, okaże się prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Z pozostałych dań wyszczególnimy carne en salsa, czyli mięso w sosie/dipie oraz gachas – owsiankę.

Do galicyjskich przysmaków zaliczymy pyszne przegrzebki, empanadę i gulasz. Katalonia zachwyci nas swoim crema catalana – budyniowym deserem z karmelizowanym cukrem. A w okolicach Murcii zjemy patatas con ajo, czyli pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym, a także różnego rodzaju mięsa jak Cordero Segureño (rasa barana), Chato Murciano (rasa świni) i ryby, w tym doradę del Mar Menor i salzones (ryby solone).

Hiszpańskie napoje

Oprócz typowych dla Hiszpanii win i piw, na pewno nie raz przewinął Ci się temat sangrii. To orzeźwiający poncz owocowy na bazie czerwonego wina, pokrojonych owoców i zdecydowanie mocniejszego alkoholu. Spotkasz go tam praktycznie na każdym rogu i nic dziwnego! To pozycja obowiązkowa do skosztowania 🙂 

W kuchni hiszpańskiej przepisy są niezwykle zróżnicowane, dlatego jesteśmy przekonani, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Jednak dobra hiszpańska kolacja to coś więcej niż tylko potrawy, to także odpowiednie napoje. Więcej o winach smakujących Hiszpanią znajdziesz na naszym blogu.