Autorem wpisu jest: Anna Kierzek
Wrocław zyskał sobie w styczniu 2007 roku zaszczytne miano Kulinarnej stolicy Polski – nie bez powodu, bo to właśnie tu splatały się drogi emigrantów z różnych stron Polski, a każdy z nich przywiózł ze sobą cząstkę swoich tradycji kulinarnych. Kuchnie i tradycje przenikają się ze sobą, niejednokrotnie powstają nowe potrawy i smaki – czasem, zatraca się zupełnie pierwotna wersja potrawy. A przecież kuchnia staropolska, kuchnie regionalne, ze swoimi niepowtarzalnymi składnikami i sposobem wytwarzania są niejednokrotnie nauką przekazywaną z pokolenia na pokolenie!
Wyjątkowość i tradycja kuchni polskiej skłoniła rodowitego Dolnoślązaka, Janusza Stańczyka do powołania Narodowej Kapituły Smaku, która to będzie dbała o zachowanie polskich tradycji kulinarnych. Realizacją projektu zajmuje się Biuro Promocji Miasta Wrocławia oraz firma Sudety IT – Status.
Od momentu zrodzenia się pomysłu, do jego realizacji wystarczyło kilka miesięcy – i tak, w kwietniu 2007 roku, najstarsza restauracja wrocławska Piwnica Świdnicka stała się oficjalną siedzibą Kapituły. W jej skład wchodzą najwybitniejsi znawcy kuchni polskiej – kucharze, cukiernicy, autorzy książek kulinarnych, historycy, postacie medialne. Nadrzędnym celem Kapituły jest kultywowanie tradycji i sankcjonowanie prawidłowych zasad składu, przygotowania i serwowania potraw, które są kanonem kuchni polskiej.
Pretendenci Narodowej Kapituły Smaku:
1. Hanna Szymanderska – autorka książek kulinarnych
2. Stefan Birek – kucharz regionu Mazowsze
3. Agnieszka i Marcin Kręgliccy – restauratorzy
4. Robert Sowa – kucharz
5. Jerzy Pasikowski – kucharz
6. Grzegorz Kazubski – kucharz
7. Marcin Budynek – kucharz region Podlaski
8. Krzysztof Szulborski – kucharz region Kaszuby i Pomorze
9. Olaf Lubaszenko – aktor
10. Robert Makłowicz – dziennikarz, ekspert kulinarny
11. Piotr Bikont – dziennikarz, ekspert kulinarny
12. Grzegorz Russak – Prezes Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego
13. Marek Krajewski – historyk, pisarz, smakosz
14. Jolanta Orłowska – redaktor naczelna miesięcznika Kuchnia
15. Bożena Sikoń – cukiernik
16. Janusz Profus – cukiernik
17. Ryszard Tomaszewski – ekspert kulinarny
18. Zbigniew Kurleto – kucharz regionu Małopolski
19. Jadwiga Juszko – kucharz regionu Dolny Śląsk
20. Dariusz Struciński – kucharz regionu Warmii i Mazur
Dodatkowo Kapituła zarezerwowała pięć miejsc dla naukowców etnografów, historyków z Uniwersytetów: warszawskiego, Jagiellońskiego i Wrocławskiego.
Narodowa Kapituła Smaku, podczas pierwszej Debaty Kulinarnej (18 maja 2007) określiła kanon tradycyjnego polskiego bigosu; spotkania będą się odbywały cyklicznie co miesiąc. Kolejne debaty będą poświęcone następującym tematom: ryby słodkowodne, karp, dziczyzna, kasza, zupy – żury.