"Kitchen Art With The Greatest" to cykl kulinarnych eventów, które odbywają się w restauracji L'Entre Villes w Sopocie. Sierpniowa kolacja pod nazwą "Iluzja kulinarna" prowadzona była przez gościa specjalnego - Wojciecha Bartczaka, zwycięzcę V edycji Hell's Kitchen.
Czego zasmakowali uczestnicy kolacji?
Nie zaskoczy Was pewnie fakt, że i tym razem dużo się działo. Dobór tak oryginalnego i kreatywnego chefa, jakim jest Wojciech Bartczak, do przeprowadzenia wyśmienitej kolacji typu live-cooking, musiał skutkować sukcesem. Było magicznie, tajemniczo i niepowtarzalnie.
Co Wojciech Bartczak przygotował dla swoich licznych gości? Największym zaskoczeniem były „potrawy”, których na co dzień nie pojmujemy jako jedzenie, a więc między innymi jadalna ziemia czy jadalne kamienie. W wieczornym menu znalazły się także między innymi takie specjały, jak: sos z bursztynów, kulbin w kurkowej oprawie czy hućka. Każde danie i przystawka miało wspólną cechę: było niesamowicie wyśmienite i błogo pieściło podniebienia gości!
Kamień/Mech
Mirabelka/Wasabi/Werbena
Nowalijki
Marchew/Rzodkiew/Bursztyn
Pieczywo
Wędzone masło/Hyćka/Kakao
Zupa
Kalmar/Pomidor/Trawa żubrowa
Ryba
Kulbin/Estragon/Kurki
Ptak
Gołąb/Pektyna/Lejkowiec
Jabłoń
Truskawka/Kardamon/Miód
Nasz cykl kolacji cieszy się co raz większym zainteresowaniem i to nas cieszy najbardziej. Gościmy wspaniałych, zdolnych chefów kuchni. Na sukces tego wydarzenia pracowali wszyscy, ale największe brawa należą się naszym kucharzom, który poświęcili wiele godzin pracy. Przygotowania trwały kilka dni. Cieszę się, że w swoim gronie mamy takich kreatywnych kucharzy - z prawdziwą pasją.
– mówi Event Manager Restauracji.
Doborowe towarzystwo i świetna atmosfera
W imieniu organizatora bardzo dziękujemy wszystkim za przybycie i wspólną degustację niebanalnych smaków. Bardzo miło nam, że jednym z gości był Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Chef kuchni Sławomir Hahn (wywiad z nim znajdziecie tutaj: Sławomir Hahn – wywiad z chefem restauracji L’Entre Villes) stworzył idealny duet z gościem specjalnym, Wojciechem Bartczakiem. Ich nieco odmienne charaktery i niezaprzeczalnie świetnie umiejętności kulinarne pozwoliły poczęstować gości nie tylko niespotykanymi smakami podanymi w oryginalny sposób, ale także niesamowitą atmosferą, jaka panowała tego dnia w sopockim L’Entre Villes.
„Kitchen Art With The Greatest” to nie tylko uczta dla podniebienia. To także prawdziwa uczta dla oczu. Idealna synergia smaków, zapachów, barw i aromatów – właśnie tego można spodziewać się po wydarzeniach z tego cyklu. Śledźcie naszą stronę i nie przegapcie kolejnej edycji! Jesteście ciekawi, kto poprowadzi kolejną kolację live-cooking?