Autorem wpisu jest: Sudety – IT
Kolejne eliminacje regionalne IX Mistrzostw Polski w Grillowaniu odbyły się na Placu przed Muzeum Przyrodniczym. Tegoroczne wydarzenie łączyło wysiłek organizacyjny firmy Festiwale Smaku oraz Urzędu Miasta i gminy w Kazimierzu Dolnym.
Od samego rana trwały przygotowania do rozpoczęcia edycji regionalnej Mistrzostw, te zaś ruszyły pełną parą o godzinie 14..00
Eliminacje Mistrzostw w Grillowaniu przebiegały w dwóch kategoriach: amatorów oraz ekip profesjonalnych kucharzy. Niezwykle ciężkie warunki pogodowe, silny wiatr oraz deszcz nie odstraszały jednak dzielnych grillujących ekip, które walczyły o miano najlepszych.
Wszystkie potrawy podawane co 45 minut, oceniane były przez jurorów w10. stopniowej skali (zgodnie z regulaminem World Barbecue Association), a ocenie podlegały: wygląd, podanie oraz kompozycja. Przewodniczącym Jury profesjonalnego oceniającego poczynania był Kurt Scheller, zaś asystowali mu: Bolesław Kurek, Waldemar Sulisz, Grzegorz Dunia oraz Maciej Żurawicki.
Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbyło się około godziny 19.00. Wśród amatorów pierwsze miejsce zajęła reprezentacja Dolnośląskiej Grupy Zbrojnej z Zamku Czocha w składzie: Dorota Drąg, Waldemar Kleszcz oraz Leszek Łuszczarek.
Drugie miejsce eliminacji przypadło Zespołowi Bamixu, którego barwy reprezentowali: Tadeusz Sadkowski i Mirosław Ilicz.
Trzecie miejsce zdobyła ekipa Shell Gas: Tomasz Danczowski i Konrad Kopyra.
W kategorii ekip profesjonalnych na najwyższym podium stanęła się drużyna Rodeo Driver z Warszawy: Michał Godyń, Paweł Wozniak i Sebastian Smogarewski.
Tuż za nimi uplasowała się ekipa z Zamku Czocha reprezentowa przez: Bartłomieja Moniszewskiego, Gabrielę Grzesiowską i Małgorzatę Cieślik.
Stawkę ekip profesjonalnych zamknęła ekipa Domu Michalaków w następującym składzie: Urszula Podgajna i Magdalena Sochaj.
Zwycięskie ekipy amatorskie oraz profesjonalne wywalczyły sobie prawo startu w wielkim Finale Mistrzostw Polski w Grillowaniu który odbędą się 28 lipca we Wrocławiu.
Festiwal Smaku odby się 7-8 lipca 2007 roku w Kazimierzu Dolnym. Mecenasami grillowania w Polsce w tym roku są firmy: Shell Gas, Hendi -grille, Unity Line – przewoźnik promowy. Patronami honorowymi całości wydarzenia jest Fundacja Promocji Polskiej Żywności oraz WBQA – światowe stowarzyszenie grillowe.
Foto: Sudety IT
Na zdjęciu: ekipa profesjonana i amatorska zamku z Czocha
Galeria: ekipa Rodeo, jury profesjonalne pod przewodnictwem Kurta Schellera (pośrodku), Kurt Scheller z ekipą Domu Michalaków