Już po raz drugi wydarzenie „Goût de France / Good France” zgromadzi wszystkich w pierwszym dniu wiosny, a więc 21 marca 2016 roku, wokół szefów kuchni na pięciu kontynentach: razem obchodzić będziemy święto francuskiej gastronomii.
W każdej restauracji, która bierze udział w tym projekcie, specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej, dla jej odkrywczego charakteru i dla wartości, których jest przekazicielem: chodzi o idee dzielenia się, wspólnie przeżywanej przyjemności, uznania dla dobrej żywności, poszanowania współczesnych nam ludzi i całej planety. Czy to w słynnych restauracjach, czy w dobrych knajpkach, szefowie kuchni z całego świata będą 21 marca włączać się w to globalne święto radosnego posiłku francuskiego.
Menu „Goût de France / Good France” składa się z następujących pozycji: Aperitif i przekąski Przystawki Danie/a główne Deska serów Deser(y) Francuskie wina i szampany.
Każde menu ma być świadectwem kuchni, w której stosuje się mniej tłuszczu, cukru i soli, w dbałości o zdrowe żywienie i o środowisko naturalne, ze szczególnym uwzględnieniem roli warzyw. Wysokość ceny za menu ustala sama restauracja.
Mam przyjemność podzielić się informacją , że w moim rodzinnym mieście w Tychach znajduje się wyróżniona restauracja „Pod Prosiakiem” do której serdecznie zapraszam.