Autorem wpisu jest: Sudety – IT

Góry przywitały nas okropną „sikawicą" i „wielką pochmurnością", co organizatorów kolejnej edycji Festiwalu Kuchni Polskiej – kuchnia podhalańska, wprawiło w nie lada „zatroskanie". Na szczęście, kiedy uczestnicy kulinarnych zmagań ustawili się na swoich stanowiskach, zza chmur wyszło słońce.

W konkursie wzięło udział 8 zespołów, a 10 dodatkowych ekip prowadziło prezentacje produktów regionalnych – m.in. oscypków, bryndzy, miodów i chlebów wypiekanych w domowych piecach chlebowych.
Ekipy zachwycały barwnością swoich regionalnych strojów oraz uroczym brzmieniem góralskiej gwary.
Imprezę prowadził Zbyszek Kurletto, który równie sprawnie władał językiem mieszkańców Podhala.
Wszyscy startujący musieli „piknie" opowiedzieć jurorom i zebranej tłumnie publiczności o przygotowywanych potrawach, i wszyscy kończyli szczerze i wylewnie zwrotem „pytomy Was", co nie oznacza zapytania, ale grzecznościowe „zapraszamy Was".

Jury w składzie: Zbigniew Kurletto, Hanna Szymanderska, Jerzy Pasikowski i Theo Vafilis zdegustowało wszystkie potrawy i wysłuchało wielu domowych przepisów. W końcu wybrało trójkę laureatów:

I miejsce
Małgorzata Sieczak i Maria Lasek z D.W. „Bańka" w Zębie za polędwiczki z jelenia i barszcz biały z fizolom

II miejsce
Maria Pyka z siostrą z gospodarstwa agroturystycznego z Nowego Targu za kapuśnioki

III miejsce
Irena i Anna Jańczyk – ze Sromowic Wyżnych za kopytka pienińskie.

Na zakończenie warto także dodać, że atrakcją imprezy była ekspozycja żywego karpia w wielkim akwarium, który dostojnie pływał pośród trzcin i przyglądał się leniwie odwiedzającej go tłumnie publiczności.

Było barwnie, głośno i gościnnie, zewsząd rozchodziły się dźwięki góralskich śpiewów, a po ilości zainteresowanych imprezą ludzi należy wnioskować, że tradycję szanować i kultywować trzeba, a w kuchni polskiej najlepsze smaki mają odległe korzenie.

Festiwal Kuchni Polskiej – kuchni podhalańska odbył się 18 sierpnia 2007 roku w Zakopanem. Organizatorem jest firma Sudety-IT.

Foto: Sudety-IT