Autorem wpisu jest: Sudety IT – Status

Eliminacje X Mistrzostw Polski w Grillowaniu w Polanicy rozpoczęły się okropną ulewą. Na szczęście w końcu wyszło słońce i można było przeprowadzić konkursowe grillowanie. Konkurs w Polanicy ma już wieloletnią tradycję. Jak zwykle impreza odbyła się w pięknym parku zdrojowym przy muszli koncertowej i pijalni wód mineralnych. Znane uzdrowisko wypełniały tłumy kuracjuszy oraz wielbicieli relaksu przy grillu.

Do startu w imprezie zgłosiło się 8 zespołów podzielonych na 2 kategorie tzn. „amatorów" i „profesjonalistów". Oceniające zespoły jury też podzielone było na dwie grupy tj. "jury degustacyjne" oraz „jury profesjonalne", w skład ktorego weszli: Cezary Gryglewicz – szef kuchni Hotelu FENIX w Jeleniej Górze, Agnieszka Ochlik – Restauracja Bachus w Karpaczu oraz Olgierd Poniżnik – smakosz, Burmistrz Miasta Gryfów Śląski oraz twórca i animator Festiwalu Filmów Komediowych w Lubomierzu.

Po degustacji wszystkich potraw jury zdecydowało, co następuje:
– w kategorii „Amator" :

  • I miejsce zdobyły Ewa Piotrowska i Grażyna Grochalska z Kłodzkiego Klubu Kulinarnego
  • II miejsce – Marta Chmielowicz, Jadwiga Warchał i Lucyna Kołodziej z Rady Sołeckiej Domaszków
  • III miejsce – Anna Ściegaj, Wanda Pliszka, Irena Szylak oraz Pani sołtys Danuta Hrynkiewicz z Koła Gospodyń Wiejskich z Jugowa

 – w kategorii „Profesjonalista"

  • I miejsce zdobyła ekipa z  Zamku "Czocha" z Leśnej: Bartłomiej Maliszewski, Gabriela Grzesiowska raz Małgorzata Cieślik
  • II miejsce – Adrian Zalewski, Daniel Flig i Norbert Chełmecki z Hotelu "Relaks" w Karpaczu
  • III miejsce – Andrzej Gawot z Hotelu "Patio" we Wrocławiu
  • IV miejsce – Catering Hammer Duo z Kłodzka: Waldemar Zauski i Maciej Zauski
  • V miejsce – Hotel "Mercure" z Jeleniej Góry: Łukasz Lancewicz i Kamil Bardo

Już poza konkursem wszystkie ekpiy przetestowały sery na grilla polskiej firmy CEKO. W sierpniu 208 roku sery te wchodzą na polski rynek, dlatego opinia fachowców była bardzo cenna. Ekipy zgodnie stwierdziły, że produkt będzie wspaniałym dodatkiem do grillowanych mięs oraz sałatek.

Finał X Mistrzostw Polski w Grillowaniu odbędzie się w Rawiczu 30 sierpnia 2008 r.

Eliminacje X Mistrzostw Polski w Grillowaniu odbyły się 5 lipca 2008 roku w Polanicy.

Foto: Sudety – IT