Autorem wpisu jest: Karolina Świderska
Na początku kwietnia gwiazdy polskiego show biznesu na zaproszenie Ambasady Hiszpanii oraz Institut del Cava wzięły udział w spotkaniu poświęconym tradycji tworzenia i kulturze picia hiszpańskich win musujących CAVA. W trakcie ekskluzywnej kolacji zaproszeni goście mogli przekonać się o wyjątkowości i różnorodności win Cava, które choć tradycyjnie kojarzone z owocami morza, rybami, drobiem, a przede wszystkim z deserami, wydobywają z dań najrozmaitsze smaki otwierając tym samym drogę do tworzenia nowoczesnych kompozycji kulinarnych.
W ramach 3-letniej kampanii promocyjnej win musujących Cava, po raz trzeci odbyła się ekskluzywna kolacja połączona z degustacją tych trunków, którą poprowadził Krzysztof Dobryłko – ekspert Collegium Vini. Menu opracowane przez Kaia Schoenhals'a właściciela restauracji KOM zostało skomponowane pod konkretne gatunki win, tak by wydobyć i podkreślić ich unikalny smak. W kolacji uczestniczyli przedstawiciele Ambasady Hiszpańskiej i Instytutu Cava oraz Anna Maria Jopek z Marcinem Kydryńskim, Maciej Zień, Jacek Poremba wraz z żoną Joanną – modelką, Tomasz Kammel, Borys Szyc, Karolina Borkowska.
CAVA to jakościowe wina z regionu Penedés koło Barcelony (Katalonia) powstające według tradycyjnej metody szampańskiej (wtórna fermentacja w butelce). 266 współistniejących w regionie producentów (bodegas) oferuje w sumie aż 1300 różnych typów Cava (pod wieloma markami). Dzięki swej różnorodności wina Cava to nie tylko wyśmienity aperitif, ale również znakomite uzupełnienie dań głównych. W typowo hiszpańskim menu tym razem dominowały owoce morza. Sataye z łososia z sosem cytrynowo – grejpfrutowym idealnie skomponowano z Cava Gran Reserva Brut Nature a smak krewetek tandoori z grillowaną brzoskwinią i octem balsamicznym doskonale uzupełniała Cava Gran Reserva Brut. Natomiast połączenie Cava Rosado Brut z sałatą z awokado, różowego grejpfrut ii szynki parmeńskiej mile zaskoczyło nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na deser, by wydobyć i podkreślić wytrawny smak Cava Extra Brut, przygotowano typowo polskie placuszki ziemniaczane
z musem jabłkowym i cynamonem.
Cava Club
Od czerwca 2007 roku działa CAVA CLUB – stowarzyszenie miłośników hiszpańskich win musujących CAVA. Cava Club zrzesza miłośników wina, entuzjastów Hiszpanii i hiszpańskich win musujących – amatorów i profesjonalistów, smakoszy, degustatorów, importerów, właścicieli sklepów winiarskich, sommelierów, enologów, restauratorów i dziennikarzy. Celem klubu jest promocja kultury picia oraz popularyzacja gatunkowych win regionalnych Cava – dumy Katalonii, stanowiących nieodłączny, jakże charakterystyczny, element jej kultury i kuchni.
Impreza dobyła się 2 kwietnia 2008 roku w restauracji KOM w Warszawie.
Foto: mat.pras.