Autorem wpisu jest: Sudety – IT

Kolejne eliminacje Festiwalu Kuchni Polskiej – Kuchnia Podlaska odbyły się w Augustowie. Wzięły w nich udział zarówno ekipy zawodowe, jak i amatorskie, których zadaniem było przygotowanie dań związanych z regionem podlaskim. Tradycyjnie każda z ekip musiała przygotować jedną potrawę, której głównym składnikiem był karp.

Zmagania ekip oceniało Jury degustacyjne, składające się z osobistości związanych z Podlasiem oraz Jury profesjonalne – eksperci w dziedzinie kulinarnej, w składzie: Grzegorz Russak – przewodniczący Jury, Marcin Budynek – szef kuchni Hotelu Warszawa, Katarzyna Rydzewska, Urszula Gorajewska i Bożena Grzegorczyk. Jurorzy mogli spróbować typowo podlaskich specjałów. A było co próbować – wszystkie ekipy dobrze się przygotowały. Zaserwowoano różnorodne potrawy, poczynając od blin, a kończąc na sękaczach.

Jurorzy mieli nie lada problem, by wyłonić tych najlepszych, w końcu jednak zdecydowali:
wśród ekip profesjonalnych I miejsce zajęła litewska restauracja Sodas z Puńska w składzie: Piotr Krakowski, Jolanta Radzewicz, Iwona Wydra i Anna Gielarzewska. Zwycięzcy przygotowali wspaniałego karpia, bliny z kindziukiem oraz rosół z kołdunami.
Na drugim miejscu uplasowali się: Bogdan Mróz i Arunasalam Raveendranathan z Hotelu Laguna w Augustowie.
Trzecie miejsce zajęła ekipa Domu Nauczyciela z Augustowa: Celina Cieślukowska, Anna Kozłowska i Emilia Warakomska.

Wśród ekip amatorskich na I miejscu zdobyła ekipa Kisag w składzie: Paweł Ilicz i Małgorzata Kwarta.
Drugie miejsce zajęli Maria Bacewicz i Jarosław Milewski z Gospodarstwa Agroturystycznego „Leśna Dolina", zaś na trzecim miejscu znalazła się ekipa Gospodarstwa Agroturystycznego z Posejneli – Alicja Miszkiel i Wiesław Miszkiel.

Wszystkim ekipom serdecznie gratulujemy, a zdobywców pierwszych miejsc, zarówno w kategorii profesjonalistów, jak i amatorów zobaczymy na Wielkim Finale we Wrocławiu 10 listopada 2007.
Następne eliminacje odbędą się w Gdyni w długi weekend sierpniowy – Kuchnia Kaszubska.
Regionalne eliminacje Festiwalu Kuchni Polskiej odbyły się 15 lipca 2007 w Augustowie. Konkurs został zorganizowany przez firmę SUDETY IT- FESTIWALE SMAKU.

 

Foto: sudety – IT

Na zdjęciu: zdobywcy I miejsca w kategorii zespołów profesjonalnych – restauracja Sodas z Puńska