Autorem wpisu jest: ***

W kulinarnych zmaganiach półfinałowych Olimpiady Smaku zmierzyli się profesjonaliści i juniorzy ze szkół gastronomicznych z Polski Południowej. Jury wybrało po 6 zespołów w obu kategoriach, które zawalczą o główne nagrody w czerwcu br. w MAKRO Centrum HoReCa w Warszawie. Wśród nich znalazły się dwa zespoły z Krakowa.

W krakowskiej hali MAKRO Cash & Carry odbyły się półfinały trzeciej edycji jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych – Olimpiady Smaku. W krakowskich półfinałach wzięło udział dziewięć dwuosobowych zespołów kucharzy, reprezentujących lokale gastronomiczne oraz dziewięć zespołów uczniów, reprezentujących średnie i wyższe szkoły gastronomiczne. Półfinaliści startujący w zawodach w Krakowie reprezentowali Polskę Południową. Dnia 18 kwietnia odbyły się zawody w kategorii: profesjonaliści, a 19 kwietnia – w kategorii: juniorzy. Celem konkursu jest wyróżnienie i promowanie talentów kulinarnych zarówno wśród osób zajmujących się sztuką kulinarną zawodowo, jak i młodych adeptów tej sztuki, dopiero zdobywających wiedzę w tym zakresie.

Podczas półfinałów zawodnicy zaprezentowali przygotowanie dań własnego pomysłu zgłoszonych w eliminacjach do konkursu: przekąski zimnej oraz dania głównego. Jury, którego przewodniczącym był Grzegorz Kazubski – laureat Oskara Kulinarnego roku 2007 oraz menedżer MAKRO Centrum HoReCa, oceniło wygląd i aranżację potraw, dobór ich składników oraz walory smakowe. Nie bez znaczenia były też techniczne aspekty przygotowania potraw: czystość pracy, zużycie surowców, wygląd stanowiska pracy czy też profesjonalizm. Każdy zespół musiał wykonać zadanie konkursowe w ciągu 1 godz. 20 minut. Jury oceniało pracę zawodników stosując międzynarodowe zasady punktacji.
– Nasza Olimpiada Smaku wpisała się w kalendarz najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej. Jest ona doskonałą okazją dla uczniów szkół gastronomicznych do sprawdzenia i zaprezentowania dotychczasowych umiejętności, a dla profesjonalistów szansą zdobycia większego prestiżu w branży. Dla wszystkich uczestników jest też okazją do doskonalenia swoich umiejętności w sztuce kulinarnej – powiedział Grzegorz Kazubski, przewodniczący jury.

W kategorii „juniorzy" do finałów zakwalifikowały się następujące zespoły:
1. Łukasz Partyka i Angelika Olejnik – Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
2. Rafał Szarek i Tomasz Sikorski – ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim
3. Konrad Kura i Piotr Saletnik – Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie
4. Iwona Turska i Katrzyna Sara – Zespół Szkół Licealnych i Technicznych im. Jana Pawła II w Wojniczu
5. Piotr Czajkowicz i Mateusz Grządzielski – Zespół Szkół Nr 7 w Tychach
6. Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat – Zespół Szkół Nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku

W kategorii „profesjonaliści" do finałów zakwalifikowały się następujące zespoły:
1. Łukasz Pacewicz i Karol Kruk – Club Foksal 19 – Warszawa
2. Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabrawa – Hotel Liburnia – Cieszyn
3. Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska – Hotel HP Park Plaza – Wrocław
4. Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek – ATHINA Karol Łukomski – Wrocław
5. Artur Pijanowski i Grzegorz Birek – Hotel Intercontinental – Warszawa
6. Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki – Restauracja Loża – Klub Aktora – Kraków

Finał Olimpiady odbędzie się w MAKRO Centrum HoReCa w Warszawie 20-21 czerwca 2008 r. Finaliści walczyć będą o bardzo atrakcyjne nagrody, które zostaną przyznane nie tylko samym laureatom, ale i reprezentowanym przez nich lokalom gastronomicznym oraz szkołom. I tak zwycięzcy w kategorii: profesjonaliści otrzymają samochody osobowe oraz nagrody pieniężne, zdobywcy drugiego miejsca otrzymają bony towarowe na zakupy w hurtowni MAKRO Cash & Carry o wartości 15 tys. zł brutto i nagrody pieniężne, a za trzecie miejsce finaliści otrzymają bony towarowe o wartości 2 500 zł brutto na zakupy w MAKRO oraz nagrody pieniężne. Lokale gastronomiczne reprezentowane przez zdobywców pierwszych trzech miejsc również otrzymają bony towarowe na zakupy w MAKRO. Juniorzy otrzymają za zajęcie 1. miejsca – skutery, 2. miejsca – notebooki, a 3. miejsca – palmtopy z nawigacją. Szkoły gastronomiczne reprezentowane przez zwycięzców pierwszych trzech miejsc otrzymają bony towarowe na zakupy w MAKRO. Nagrody otrzymają także nauczyciele, którzy przygotowali finalistów do konkursu.

Organizatorem imprezy jest Nestle Polska, partnerem strategicznym – MAKRO Cash & Carry. Olimpiada odbyła się w Krakowie, 18-19 kwietnia 2008 roku.