Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok
Po długiej, mroźnej zimie, wszyscy tęsknie spoglądamy w stronę zielnych, pachnących i świeżych warzyw. Ale zanim sklepowe pólki się wypełnią, a ceny przestaną przyprawiać o zawrót głowy, możemy sobie sami wyhodować to i owo na kuchennych parapetach w doniczkach, skrzynkach lub nawet na zwykłym talerzu.
W domowym ogródku przede wszystkim nie powinno zabraknąć natki pietruszki. Często niedoceniana, jest prawdziwą bombą witaminową. Wystarczy już łyżka posiekanej natki dodanej do sałatki, surówki, zupy, czy kanapki a nasz organizm otrzyma niemal wszystkie potrzebne witaminy. Pietruszka bogata jest w prowitaminę A, w witaminy C i E, ale także w wapń, żelazo, potas, fosfor i mangan.
Nie bez powodu często o natce pietruszki mówi się, że jest jednym z najcenniejszych produktów, jakimi natura nas obdarzyła. Przypisuje jej się właściwości uspakajające, odtruwające, moczopędne oraz regenerujące naczynka krwionośne. Zalecana jest również jako środek wspomagający w leczeniu anemii, dolegliwościach wątrobowych i reumatycznych. Ale ma dobroczynny wpływ na nasz organizm nie tylko, kiedy ją zjemy. Okłady z miazgi lub wyciśniętego soku wybielają np. piegi i plamy starcze, łagodzą nerwobóle i nawet uśmierzają przykre następstwa ukłuć przez owady.
Święta Wielkanocne za pasem, więc nie powinno zabraknąć na naszych stołach rzeżuchy. Ale poza walorami ozdobnymi, roślina ta jest przede wszystkim źródłem wielu Witami – m.in.: C, E i z grupy B oraz prowitaminę A. Poza tym zawiera dużo łatwoprzyswajalnych przez organizm pierwiastków jodu, żelaza, siarki, wapnia i chromu. Rzeżucha zalecana jest osobom z problemami tarczycy, chorym na cukrzycę, a także kobietom w ciąży i karmiącym. A dla ludzi cierpiących na przesilenie wiosenne kuracja rzeżuchowa skutecznie poprawi samopoczucie, a na dodatek korzystnie wpłynie na cerę i wzmocni włosy.
Wczesną wiosną na okiennym parapecie można także wyhodować kiełki i siewki pszenicy. Są bardzo bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, białko, błonnik, cynk, żelazo, wapń fosfor i selen. Kiełki pszenicy skutecznie wzbogacą w swoje wartości odżywcze surówki, sałatki i różnego rodzaju pasty. Szczypiorek – znany od starożytnych czasów, uprawiany był w Babilonii, Egipcie, Grecji czy Rzymie. Przez dietetyków ceniony za różnorodne właściwości lecznicze i wartości zdrowotne. Bogaty jest w białka, cukry i przede wszystkim w witaminę C.