Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc! Na moim stole wielkanocnym oczywiście znajdą się jajka, pasztety, wędliny, sałatki ale nie tylko! Dla tych, którzy nie boją się eksperymentów kulinarnych i lubią dodać szczyptę egzotyki do tradycyjnych polskich potraw, polecam pieczeń z karkówki z sosem orientalnym oraz mazurek z pomarańczami i imbirem.

Pieczeń z karkówki z sosem orientalnym

Składniki:

Czas przygotowania

120 minut

Liczba osób

dla rodziny

Przygotowanie pieczeni:
Mięso opłukać, nakłuć w kilku miejscach, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w słupki. Naszpikować mięso czosnkiem, posmarować olejem i oprószyć majerankiem. Włożyć do lodówki na noc. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć karkówkę na mocnym ogniu z każdej strony. Obsmażone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 10-15 minut, podlać ½ szklanki wody i następnie piec przez 1 godzinę 45 min w temperaturę 150 stopni. W trakcie pieczenia obrócić karkówkę kilka razy, podlewając powstałym płynem. Po wyjęciu z piekarnika dac mięsu odpocząć przez kilkanaście minut, pokroić na plastry.

Sos do karkówki

Składniki:

Czas przygotowania

15 minut

Liczba osób

dla rodziny

Przygotowanie sosu:

Do sosu z pieczenia dodać sos sojowy, miód, obrany i starty imbir, drobno posiekany czosnek. Papryczki chili przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać i dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszać.

Mazurek pomarańczowy z imbirem

Składniki:

Czas przygotowania

ok. 60 minut

Liczba osób

dla rodziny

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło, posiekać nożem i rozetrzeć palcami do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, włożyć do lodówki na co najmniej 30 – 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy, ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę pomarańczowo - imbirową

Składniki:

Czas przygotowania

40 minut

Liczba osób

dla rodziny

Przygotowanie masy pomarańczowo-imbirowej:
Pomarańcze bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką, wyparzyć. Zetrzeć z nich skórkę (na drobnej tarce) nie ścierając jasnej części. Obrać z całej jasnej części, usunąć pestki. Obrane pomarańcze pokroić na bardzo drobne kawałki, zasypać cukrem, gotować całość przez około 30 min.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, porozkładać na upieczonym cieście. Całość zalać gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Podawać po wystygnięciu masy.