Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Jak ułożyć listę gości, gdzie ich posadzić, jak postępować z prezentami, toastami i spotkaniami służbowymi? Co zrobić, gdy na przyjęciu znajdą się osoby nadużywające alkoholu? Przy organizacji przyjęcia – zarówno w domu jak i w restauracji, lista tym podobnych pytań jest dość długa. Odpowiedzi na większość z nich znajdują się w książce Elisabeth Bonneau pt. "Sztuka podejmowania gości czyli udane przyjęcie". Książka nie gruba, ale treściwa – na 127 strobach autorka zawarła podstawy wiedzy na temat etykiety, praktyczne porady oraz proste rozwiązania trudnych sytuacji. Do tego opisuje wszystko lekko i zabawnie.

Książka podzielona została na 5 działów tematycznych. Zaczyna się od porad, jak zaplanować dobre przyjęcie – poza listą gości i zredagowaniem zaproszeń, warto także przemyśleć temary rozmów, przygotować atrakcje, zorganizować sobie pracę tak, aby nie przyjmować gości w całkowitym "proszku".

Dalej autorka radzi m.in. jak ułożyć profesjonalne menu, jak usadzić gości, by czuli się komfortowo, jak profesjonalnie serwować dania i napoje. Dodatkwym źródłem infomacji są przejrzyste rysunki pozwalające np. szybko zorientować się w układzie sztućców i naczyń na stole, w sposobie układania serwetek czy przygotowania bufetu.

Elisabeth Bonneau jest autorką licznych artykułów i poradników, od 10 lat prowadzi seminaria na temat stylu i organizacji spotkań. Do jej klinentów należą m.in. Deutsche Bank i Daimler-Chrysler. Jej wiedza jest ogromna, a co najważniejsze, nie są to jedynie teoretyczne dywagacje, a rozwiązania czysto praktyczne. Dlatego ksiązka jest tak przydatna i bliska rzeczywoistości. Co nowiem zrobić, gdy na przyjęciu dojdzie do awantury? Jak zareagować, gdy podane w restauracji potrawy są niesmaczne lub w zupie pływa włos? Na co zwrócić uwagę w lokalu, ktory chcemy wynająć? A jak się zachować, gdy na nasz ulubiony biały obrus ktoś wyleje sok wiśniowy? Jak się okazuje – na wszystko są sprawdzone recepety.

Książkę zamyka spis okazji do zaproszenia gości – brunch, herbatka, spotkanie firmowe, parapetówka, uroczystości rodzinne i święta. Każde krótko opisane pod względem specyfiki i najlepszej formy przyjęcia. Wady i zalety każdego z rozwiązań pozwolą wybrać potencjalnym gopsodarzom wariant najelpszy dla siebie.

Jeżeli więc zamierzacie zorganizować chociaż jedno przyjęcie w życiu, taki poradnik na pewno się przyda.

Elisabeth Bonneau "Sztuka podejmowania gości czyli udane przyjęcie", przekład: Małgorzata Chudzik, wydawnictwo RM, Warszawa 2009, cena 29,90
patronat maedialny nad wydawnictwem objęły portale: wieszjak.pl i nawidelcu.pl