Autorem wpisu jest: John Lang

Karp, barsz z uszkami, makówki – bez nich ntrudno wyobrazić sobie polską Wigilię. A może warto pokusić się o małą zmianę, dodać do tradycyjnej kolacji jakiś obcy element i ją urozmaicić? Są tacy, którzy w charakterze przystawek podają sushi, dlaczego więc nie przygotować świątecznego, angielskiego puddingu?

Poniżej podajemy oryginalny przepis prosto z Wysp Brytyjskich:

Składniki:

  • 50 g smalcu (łoju)
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek, 100 g sułtanek (rodzaj rodzynek), 100 g porzeczek
  • 1 mała tarta marchewka
  • tarta skórka i sok z 1 cytryny
  • tarta skorka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 obrane i potarte jabłko
  • ½ łyżeczki gałki muszkatelowej
  • 1 łyżka syropu treacle
  • 2 duże łyżki rumu lub brandy
  • 1-2 jajka

Część 1 – przed świętami:
Pudding przygotowujemy przynajmniej na kilka tygodni przed świętami i trzymamy w chłodnym miejscu. Jeśli pudding zostawimy na rok lub dłużej, nabierze bogactwa smaku, podobnie, jak wino. Musi być jednak przechowywany w przewiewnym i chłodnym miejscu.
Przykładowo – można przygotować jeden pudding kilka miesięcy przed Świętami Bożego Narodzenia, a drugi w okolicach listopada i zjeść w czasie świąt wielkanocnych.

Przygotowanie:
Zmieszać wszystkie składniki, zaczynając od soku z cytryny i pomarańczy oraz rumu/brandy. Wymieszać, aż powstanie zwarta masa. Według tradycji osoba, która przygotowuje pudding powinna podczas mieszania wypowiedzieć w myślach swoje życzenie, które na pewno się spełni.
Następnie smarujemy tłuszczem dużą misę i wkładamy do niej miksturę. Przykrywamy miskę  papierem i płótnem, albo papierem o folią do pieczenia. Stawiamy nad rondlem z wodą i gotujemy na parze przez 3-4 godziny. Należy się upewnić, czy woda nie kipi.

Część 2  – święta:
W Anglii świąteczny obiad przypada w porze lanchu (ok. 13.00). Przed południem, kiedy  kończy się piec indyk, mamy czas na przygotowanie puddingu. Należy go ponownie gotować na przez 1,5 – 2 godziny. Można użyć także piecyka ciśnieniowego lub mikrofalówki – nie jest to zgodne z tradycją, ale na pewno szybsze.

Pudding oddzielamy od miski przy pomocy noża, odwracamy do góry nogami i kładziemy na dużym talerzu. Serwujemy gorący z cukrem pudrem, gorącym sosem rumowym, sosem custard lub creme fraiche.

Tradycja mówi, że podczas przygotowywania puddingu, do środka należy włożyć małą monetę. Osoba, która jedząc pudding, trafi na pieniążek, będzie miała szczęście w całym nowym roku. Zazwyczaj wkładało się „sixpence” – monetę, której używano przed 1971 rokiem, kiedy wprowadzono  w Anglii system dziesiętny.

Dla większego efektu, już na stole, możecie polać na pudding rumem i podpalić – pojawi się wtedy na górze puddingu błękitny płomień.
Pudding można także udekorować gałązką ostrokrzewu, którą podpala się razem z rumem – przyp.red.

————————————————
Christmas Pudding

  • 50g suet
  • 50g breadcrumbs
  • 50g self-raising flour
  • 100g brown sugar
  • 100g raisins, 100g sultanas, 100g currants
  • 1 small carrot grated
  • 1 lemon rind grated and juice
  • 1 orange rind grated and juice
  • 1 apple chopped and peeled
  • ½ teaspoon grated nutmeg
  • 1 spoon treacle (golden syrup)
  • 2 large spoons rum or brandy
  • 1 or 2 eggs, beat one in first and see if that is enough.

Part 1: before Christmas
Make the pudding several weeks before at least,  and keep it somewhere cool. It will keep for up to a year or more, and taste all the richer, like a wine. It needs to be kept somewhere cool and airy.
For example you can make it a few months earlier for  Christmas ~ and if you like even make another around November, to eat at Easter.

Mix all the dry ingredients first then add the liquids – orange and lemon juice, rum/brandy to make a fairly stiff mixture. By tradition each person present stirs the mixture and makes a secret wish.
Grease a heatproof  large bowl and put in the mixture. Cover with baking paper and a muslin cloth tied over the top, or paper and then baking foil. Steam over a pan of boiling water for 3-4 hours. Make sure the pan does not boil dry. 

Part 2: Christmas Day
In England the Christmas dinner is at lunchtime on Christmas Day, so at the same time as finishing off roasting the turkey and all the vegetables, you continue with the pudding on Christmas morning:

Steam the pudding again, for about 1 ½ -2 hours as before over boiling water, making sure the pan does not boil dry. You can use a pressure cooker to steam the pudding, or it can be microwaved , not traditional perhaps but of course quicker.

To serve loosen the pudding with a knife, place a large plate over and turn out the pudding. Serve hot with sweet, hot rum sauce, or custard, or crème fraiche.
There is a tradition of placing a small silver coin in the pudding, and the person who gets this on their plate will have good luck for the year to come. Traditionally it was sixpence, an old coin in the old pre-decimal English money that finished in 1971. I am sure a 20 or 50 groszy piece would do fine!

For theatrical effect, at the table you can pour rum over the pudding and set light to it, giving a brief blue flame on the top of the pudding.