Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Aby sałatka nabrała jeszcze lepszego smaku można podać do niej odpowiednio przygotowane sosy. Każdy z nich wydobędzie inne walory dania, doda smaku i pięknego wyglądu. Poniżej podajemy przepisy na najbardziej popularne sosy sałatkowe:

Sos jogurtowy:
Zdecydowanie mniej kaloryczny do majonezowego. Ubijamy lub miksujemy 2/3 szklanki naturalnego jogurtu, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki mleka. Do aromatu i lepszego smaku dodajemy zioła (posiekana pietruszka ewentualnie szczypiorek lub bazylia).

Sos majonezowy:
miksujemy 2 żółtka, 1 łyżkę musztardy, następnie wlewamy oliwę (2/3 szklanki). Gdy sos zgęstnieje, dolewamy do niego 2/3 szklanki oleju słonecznikowego. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżeczki białego octu winnego, sól i pieprz.

Sos do krewetek lub raków:
200 ml. majonezu, 1 łyżeczka czubata koncentratu z pomidorów, 1 łyżka koniaku lub brandy. Wszystkie składniki wymieszać. Podawać do krewetek lub raków. Aby sos był mniej kaloryczny majonez zastępujemy gęstym jogurtem.

Dobre rady:
Sól najlepiej dodać do sałatki na końcu a najlepiej gdy ograniczymy dodanie jej do minimum gdyż wiąże ona wodę w organizmie i podnosi ciśnienie krwi. Zamiast dosalać sałatki zawsze korzystniej dla naszego zdrowia będzie dodanie świeże lub suszone zioła.

Sekretem udanego domowego majonezu jest jednakowa temperatura (pokojowa) żółtek i tłuszczu oraz ciągłe mieszanie sosu podczas powolnego wlewania oliwy i oleju.