Wigilia w Polsce to czas pełen tradycji, który łączy nas w celebracji rodzinnych zwyczajów. Choć potrawy wigilijne są wspólne w całym kraju, każdy region ma swoje unikalne dania, które nadają tej wyjątkowej kolacji niepowtarzalny i niezapomniany smak.

Śląsk

Śląsk to region, gdzie tradycyjnie na wigilijnym stole pojawia się moczka, potrawa, którą przygotowuje się poprzez moczenie (stąd nazwa) piernika i suszonych owoców w specjalnie przygotowanym wywarze. Popularna jest także kapusta z grzybami, czego dowodem jest karp z kapustą i grzybami oraz kapusta z grochem. Typowym śląskim daniem wigilijnym, ale coraz rzadziej pojawiającym się na stołach jest siemieniotka, czyli polewka przygotowywana z ziaren konopii.

Mazowsze

Na Mazowszu, jak w wielu innych regionach, potrawy wigilijne oparte są na kapuście i grzybach. Mazowsze to także miejsce, gdzie serwuje się fafernuchy – kruche ciastka o wyraźnej nucie miodu i cynamonu. W tym regionie na wigilijnym stole pojawiają się również kłosy, czyli kluski z makiem. pasta z wędzonej ryby i Częstym elementem wigilijnego menu są także ryby w galarecie.

Małopolska

W Małopolsce tradycyjnym daniem wigilijnym jest barszcz czerwony z uszkami, przyrządzany na naturalnym zakwasie. Siuśpaj, czyli gęsta potrawa z kaszy z suszonymi owocami, oraz karp po żydowsku w galarecie z cebulą, rodzynkami i orzechami. Dodatkowo, pierogi z kapustą i grzybami. Na naszej stronie znajdziesz przepis na te pierogi, które stanowią doskonałą opcję dla wegetarian i świetnie wpisują się w tradycję wigilijnych potraw.

Podlasie

Na Podlasiu nie może zabraknąć faszerowanego szczupaka oraz makowca z bakaliami oblanego białym lukrem. Typowym daniem wigilijnym jest także sękacz sejneński – stożkowate ciasto o aksamitnym, maślanym smaku. Ponadto, tradycyjną potrawą wigilijną na Podlasiu jest kutia, potrawa przygotowywana z pszenicy, maku i bakalii.

Pomorze

Na Pomorzu królują ryby. Śledzie, szczupaki, łososie czy węgorze pojawiają się w różnych odsłonach, często jako część zupy rybnej. Do wigilijnych specjałów należą także pierogi z kaszą gryczaną oraz suszone borowiki w śmietanie. Z kolei śliwki w occie to charakterystyczny dodatek, który może pojawić się na stole obok innych dań.

Opolszczyzna

Opolszczyzna to region, który może pochwalić się wyjątkowymi słodkimi specjałami. Najbardziej charakterystyczną potrawą jest śliszki – małe bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym, posypane startym piernikiem. Podawane w kształcie rozety, stanowią one uwieńczenie wigilijnej kolacji. Inna typowa potrawa to mołcka, gęsta masa z miodu, suszonych owoców i piernika.

Wielkopolska

W Wielkopolsce barszcz czerwony gotowany na wywarze grzybowym jest jednym z najważniejszych dań. Kolejnymi tradycyjnymi potrawami są karp, kapusta z grzybami, a także śledzie w śmietanie z ziemniakami. Charakterystyczne dla tego regionu jest także podawanie zupy owocowej z suszonych śliwek i jabłek.

Potrawy wigilijne w Polsce mają wyjątkowy charakter, który różni się w zależności od regionu. Z jednej strony łączą nas dania oparte na rybach, kapuście, grzybach i maku, z drugiej strony każdy region ma swoje unikalne smaki, które zawdzięczamy wielowiekowym tradycjom.