Tegoroczne lato należy do wyjątkowo upalnych – termometry pokazują 40°C i więcej, na niebie nie ma ani jednej chmurki, a podróżowanie komunikacją miejską męczy bardziej niż wizyta w nawet najgorętszej saunie. Co w takich sytuacjach robią Polacy? Oczywiście grillują! Gdyby grillowanie było dyscypliną olimpijską, nasi rodacy stale okupowaliby podium. Skąd wzięło się nasze narodowe uwielbienie do tej formy spędzania wolnego czasu?
Korzenie grillowania w Polsce
Trudno powiedzieć kto przywiózł pierwszego grilla do naszego kraju, ale badacze tego zjawiska zgodnie przyznają, że największy rozkwit grillowania przypadł na lata 80. Lekka poprawa sytuacji ekonomicznej i coraz większy napływ nowinek ze świata zachodniego spowodowały, iż kuliste, prymitywne grille zaczęły wyrastać na ogródkach działkowych jak grzyby po deszczu. Szybko zastąpiły popularne dotychczas ogniska, stając się głównym sposobem spędzania wolnego czasu dla większości polskich rodzin. W grillowym menu królowały wtedy tradycyjne kiełbaski, karkówka i legendarna kaszanka, Wszystko w akompaniamencie napojów w kolorze złocistego słońca!
Barbecue party
Odkąd pojawił się w naszym kraju, grill tylko zyskiwał na popularności. Zyskiwał do tego stopnia, że liczni socjologowie zaczęli badać to zjawisko, odkrywając bardzo ciekawe zależności i informacje, takie jak to, że dla zdecydowanej większości grillujących (75%) największym atutem takiego sposobu spędzania wolnego czasu jest możliwość spotkania się z rodziną, sąsiadami i znajomymi.
Ważny dla nas jest również aspekt przebywania na świeżym powietrzu. Co zaskakujące, wszystkie badania potwierdzają, żę kwestia kulinarna jest praktycznie na ostatnim miejscu wśród wymienianych zalet. Z innych ciekawych danych możemy dowiedzieć się także, że najpopularniejszym dniem na urządzanie grilla jest sobota, a daniem, które uwielbiamy najbardziej jest klasyczna kiełbaska. Mimo to, nasze grillowe menu wciąż się powiększa – każdy szanujący się sklep i market posiada własny dział z produktami tylko i wyłącznie na grilla. Lubimy jadać marynowane mięsa i steki, sałatki ze świeżych warzyw, a coraz częściej również ryby, czy nawet owoce morza!
Fenomen grillowania w Polsce powinien być naszą wizytówką – to w końcu wyraz naszego zamiłowania do wspólnego spędzania czasu, zabawy i gotowania. To także świetny pomysł na wykorzystanie dobrej pogody – w końcu sezon letni powoli dobiega końca!